Palmolja och soja är riskgrödor med kopplingar till avskogning och markomvandling i områden med regnskog och annan känslig natur.
Därför har Upphandlingsmyndigheten tagit fram kriterier som ska göra det lättare att ställa hållbarhetskrav när man upphandlar produkter som innehåller palmolja, eller där palmolja och soja ingått i foder till djur.
Nu har kriterierna, som omfattar krav på foder, livsmedel och kemisk-tekniska produkter, uppdaterats.
– Vi har uppdaterat kriterietexterna, förtydligat kravens omfattning och utökat förslag till bevis och uppföljning, säger Charlotta Sjöström, hållbarhetsspecialist på Upphandlingsmyndigheten.
När det gäller segregerad palmolja skärps kraven. Det nya så kallade avancerade kravet får ett eget unikt kravID för bättre funktionalitet i externa digitala system.
Det så kallade spjutspetskravet för segregerad fodersoja har däremot inte antagits.
– Där kommer vi att avvakta med publicering, främst på grund av att vi inte kunnat bedöma tillämpningen av EU:s avskogningsförordning, som nyligen offentliggjorts. Att publicera ett nytt kriterium som vi kan behöva justera inom kort kan orsaka otydlighet och onödig administration för både köpare och säljare, säger Charlotta Sjöström.
Samarbetsorganisationen Svenska plattformen för riskgrödor har lämnat input till de nya kritierierna.
Plattformen har också tagit fram egna skärpta krav för soja och palmolja i foder, livsmedel samt kosmetik, hygien‐, tvätt‐ och rengöringsprodukter.
Senast 2025 ska medlemmarna kräva att all soja och palmolja, i alla varor man hanterar, ska vara verifierad mer hållbar till exempel genom att den är certifierad.
– Detta är en utökning från idag då medlemmarna har möjlighet att använda så kallade krediter för motsvarande volym soja eller palmolja som ännu inte är verifierad mer hållbar, säger Miriam Thunborg, projektledare på Svenska plattformen för riskgrödor.
Kraven omfattar, förutom medlemmarna själva, alla leverantörer till svenska dagligvaruhandeln, de stora livsmedelsgrossisterna och den svenska foder- och animalieproduktionen.
– Vi är stolta över att ta ledningen och hoppas att fler länder och företag följer efter, säger Miriam Thunborg.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer