Det nya året har precis börjat men redan nu har de första nyheterna på upphandlingsområdet börjat trilla in. Den 15 januari röstade Europaparlamentet igenom nya direktiv för den klassiska sektorn, försörjningssektorerna samt ett helt nytt direktiv för koncessioner. Framöver kommer vi därför få nya regelverk att förhålla oss till.
För den klassiska sektorn har ett fokus varit att underlätta för små och medelstora företag, bl.a. ska anbudsprocessen bli mindre byråkratiskt betungande samt vidare uppmanas att kontrakt delas upp i mindre delar för att göra det lättare för små företag att lämna anbud. Uppdelningen i A och B-tjänster kommer även att tas bort. En annan nyhet är strängare regler för onormalt låga anbud. Detta är dock bara ett axplock av nyheterna och vi kommer att återkomma längre fram med utförligare analyser rörande innehållet.
Medlemsstaterna har nu 24 månader på sig att, efter publiceringen som ännu i skrivande stund inte skett, införliva direktiven i nationell rätt.
I detta fall ligger Sverige i framkant och bedriver sedan september 2012 en utredning, under ledning av justitierådet Eskil Nord, om införlivandet av direktiven i svensk rätt. Enligt vad som sagts senast ska utredningen redovisas senast den 1 maj 2014 och vi kommer då att få mer information om hur Sverige kan komma att genomföra direktiven.
I och med att utredningen redan pågått en längre tid hoppas vi att Sverige denna gång ska vara snabbt med att införliva direktiven. Mer besked får vi sannolikt längre fram detta år.
Parallellt med införlivandeutredningen pågår en annan utredning, Ökad effektivitet i upphandlingar i samband med överprövningar rättsmedlen i upphandlingslagstiftningen, dvs. möjligheten att bl.a. överpröva en upphandling. Rättsmedelsutredningen ska redovisas senast den 15 juni 2014. En av de frågor som utreds är om tillfällig direktupphandling ska tillåtas under en överprövningsprocess samt utreda frågor om avgifter och processkostnader i upphandlingsmål. Syftet med utredningen är att öka effektiviteten i upphandlingsförfaranden. En mycket omdebatterad fråga som utredningen analyser är frågan om preklusion – en fråga som dock har varit föremål för utredning ett flertal gånger tidigare.
Slutligen vill vi dessutom nämna ett förslag om ändrade regler om direktupphandling, S2013/9124/RU, som för närvarande är ute på remiss där en höjning av direktupphandlingsgränserna och en dokumentationsplikt föreslås.
Sist, men inte minst, kommer Konkurrensverkets organisation att förändras och från och med den 1 juli 2014 innehålla en stödfunktion och en tillsynsfunktion. Stödfunktionen flyttas därmed från Kammarkollegiet till Konkurrensverket.
Sammantaget är det ett spännande år på upphandlingsområdet vi har framför oss med många utredningar och nyheter att vänta oss!
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer