Precis som ifjol röstades ett 40-tal förslag ner i riksdagens kammaren och även i år var Edward Riedl, Moderaterna, Ulla Andersson, Vänsterpartiet, och Gunilla Carlsson, Socialdemokraterna, aktiva i debatten.
Gunilla Carlsson aviserade att regeringsförslag kan komma för att underlätta leverantörsprövningar
-Ett av de sju målen i den nationella upphandlingsstrategin är en rättssäker offentlig upphandling. En viktig del i det är att upphandlande myndigheter gör ordentliga leverantörsprövningar såväl inför avtalsskrivande som under löpande förvaltning för att inte få oseriösa leverantörer i offentliga kontrakt.
-I upphandlingslagarna finns redan en skyldighet för upphandlande myndigheter att kontrollera och utesluta leverantörer som inte uppfyller kraven eller som har gjort sig skyldiga till något av de brott som anges i lagen. För ramavtal görs löpande kontroller under avtalets löptid. Just nu pågår ett arbete i Regeringskansliet för att undersöka hur dessa leverantörsprövningar kan underlättas, sade Gunilla Carlsson i debatten.
Däremot uttalade hon sig emot Vänsterpartiets förslag om krav inom offentlig upphandling på att begränsa underleverantörskedjor till högst två led.
-I dag har vi ganska många kanske mindre företag som kommer in och får uppdrag när man ska göra stora offentliga upphandlingar. Vi har en huvudentreprenör som står som den som är garanten i själva upphandlingen. Sedan kommer det in andra bolag under, sade Gunilla Carlsson.
.Det är en förändring som har skett på arbetsmarknaden. Jag tror att det är svårt att backa tillbaka och säga att man bara ska ha två underleverantörer.
Moderaterna ville se ett uppdrag till Upphandlingsmyndigheten om att sprida kunskap kring livscykelanalysers fördelar vid offentlig upphandling. Även mer av innovations- och funktionsupphandlingar var en moderat linje i riksdagsdebatten.
Sverigedemokraterna argumenterade emot halal- och kosherslaktade djur och ville att regeringen arbetar för att alla offentliga livsmedelsinköp uppfyller svenska djurskyddskrav. Regeringen och dess samverkanspartier motiverar avslagen med att lagstiftningen redan finns eller att frågorna utreds.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer