Nu har regeringen överlämnat en proposition (pdf) om krav på e-faktura för offentlig sektor och dess leverantörer. Där föreslås att upphandlande myndigheter och enheter ska bli skyldiga att ta emot och behandla fakturor som överensstämmer med den europeiska standarden för elektronisk fakturering. Detta baseras på EU direktiv som blir svensk lag. Lagen föreslås träda i kraft den 1 april 2019.
Kravet för leverantörer gäller för fakturor som utfärdats till följd av upphandlingar som påbörjats efter ikraftträdandet (1 april 2019). Krav på e-faktura gäller enbart inköp där betalning sker mot faktura, inte kontantinköp eller kortbetalningar.
– Det finns stora samhällsekonomiska och miljömässiga nyttor i att övergå till elektronisk fakturering vid offentlig upphandling. De ekonomiska besparingarna för samhället uppskattas till närmare 1,4 miljarder kronor under en sjuårsperiod, sa civilminister Ardalan Shekarabi i samband med att lagrådsremissen överlämnades.
Ekonomistyrningsverket, ESV, har sedan 2006 haft i uppdrag av regeringen att analysera, främja och stötta arbetet med införandet av elektroniska fakturor och beställningar i staten. Men nu vill regeringen ge det uppdraget till den nybildade myndigheten för digitalisering av den offentliga sektorn som ska inrättas i Sundsvall och vara igång 1 september i år.
De får i uppdrag att tillhandahålla stöd i form av bland annat informations- och utbildningsinsatser till såväl upphandlande myndigheter och enheter som leverantörer till den offentliga sektorn.
Samtidigt har Upphandlingsmyndigheten tagit fram ett nytt webbstöd för den digitala inköpsprocessen. Stödet innehåller en uppdaterad beskrivning av e-upphandling och nytt fördjupande material om e-handel.
På de nya webbsidorna som tagits fram finns materialet som dels introducerar e-handel, dels fördjupningsmaterial som ger en mer djupgående beskrivning av de viktigaste aspekterna vid införandet. Som helhet ska fördjupningsmaterialet ge läsaren en grundläggande förståelse för hur de kan planera och vad de behöver göra för att initiera arbetet med e-handel i sin organisation.
För att sprida kunskap från olika offentliga organisationer som infört e-handel har Upphandlingsmyndigheten samlat exempel som beskriver hur dessa implementerat och använder e-handel i sin verksamhet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer