Enligt Konkurrensverkets nulägesbeskrivning är läget gott. Svenska upphandlande myndigheter använder sig i mycket stor utsträckning redan idag av elektronisk upphandling.
Gjord enkätundersökning visar att 81 procent av upphandlande myndigheter redan har infört e-upphandling. År 2012 var siffran 73 procent.
Av dem som e-upphandlar har flertalet (90 procent) dessutom hjälp av en mer avancerad e-tjänst av typen elektronisk upphandlingsplattform eller elektroniskt upphandlingssystem. Av de 19 procent som ännu inte drar nytta av elektronisk upphandling står sju procent i startgroparna för att införa detta inom två år.
Analysen ger vid handen att stödbehov finns hos mindre myndigheter som inte anser sig ha resurser att införa de system som krävs. Myndigheter som genomför få upphandlingar varje år kan också ha svårt att motivera de investeringar som behöver göras.
Konkurrensverkets bedömning är att ”de små” kan uppfylla ett obligatorium genom att ta emot anbud via e-post på ett strukturerat alternativt inköpssamarbeta.
I enkätsvaren efterlyses möjligheten att kunna avropa e-upphandlingssystem på statliga ramavtal. Till detta ställer sig Konkurrensverket tvekande eftersom priserna för denna typ av system idag är låga.
Konkurrensverkets undersökning (pdf) är gjord åt regeringen som ursprungligen beställde den av Kammarkollegiet. Syftet är att spegla nuläget och kartlägga de eventuella hinder som står i vägen för att göra elektronisk upphandling obligatorisk.
Obligatorisk e-upphandling – inget större problem
Upphandlande myndigheter i Sverige är duktiga på att dra nytta av elektronisk upphandling. Åtta av tio har redan infört sådant systemstöd enligt en regeringsrapport som utarbetats av Konkurrensverket.
| 2014-12-10
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer