I en skrivelse till Öckerö kommun kritiserar styrelsen för föreningen Öckerö Företag kommunens upphandling av julgåva till kommunens anställda.
Kravet på att lämna anbud via det elektroniska verktyget Tendsign samt irrelevanta krav har försvårat för små och medelstora företag att delta i upphandlingen, enligt föreningen.
Eftersom Tendsign stod som avsändare har mejlet i vissa fall hamnat som spam eller inte uppfattats som en upphandling från Öckerö kommun, skriver Öckerö Företag vidare.
Föreningen framför förslag på hur kommunen bör agera inför kommande upphandlingar.
– Inför varje upphandling bör ett mejl skickas till inbjudna företag från Öckerö kommun där de informeras om upphandlingen och hur processen ser ut.
– I samband med upphandlingen bör inbjudna företag bjudas in till en informationsträff samt en kort utbildning i det elektroniska verktyg som kommunen har valt.
Öckerö Företag vill också att kommunen lyfter fram de mindre företagen i sin upphandlingspolicy. Bland annat bör det tydliggöras att målsättningen är att dela upp kontrakt i mindre delar och att använda tidig dialog.
Oskar Nilsson, ekonomichef på Öckerö kommun, utlovar en genomlysning.
– Ett väl fungerande samarbete med det lokala näringslivet är en viktig fråga för oss på Öckerö kommun. Vi arbetar hela tiden för att utveckla våra processer och välkomnar alltid förbättringsförslag. Nu ser vi över hur vi kan arbeta vidare med Öckerö Företagarförenings synpunkter och ha en dialog kring dessa, skriver Oskar Nilsson i ett mejl till Upphandling24.
Ojdå, inköpsenheten ska ansvara för de lokala företagens spaminställningar. Kanske även komplettera med brevutskick för säkerhets skull?
Vad blir nästa steg? Ska inköpsenheten även skriva anbuden åt de lokala företagen?
Håller med Skattebetalare. Samtidigt är detta ett tecken på att företagare är i stort behov av stöd och utbildning i upphandlingsfrågor. Kanske ett fokusområde för Upphandlingsmyndigheten. Det skulle underlätta för alla om fler fick stöd i hur upphandling kan och får genomföras.
Är ni småföretagare som lämnar anbud? För det första om man skall få reda på direktupphandlingar utan att kommunen i fråga meddelar direkt behöver man betala en påtaglig årsavgift till Tendsign. Sedan om det ställs krav på certifieringar och andra intyg ökar kostnaderna ännu mer. Intyg och krav som kanske inte har betydelse egentligen. Men som jag fått höra “det fanns inga andra krav så vi tog nåt” Då överstiger kostnaden i avgifter och nerlagd tid eventuell vinst om man skulle få tilldelning. Så tyvärr upphandlande myndighet behöver lägga lite tid på att ge fler möjlighet att lämna anbud om man vill få till “den goda affären” . Varför krångla till det så?
Fast vilket merarbete skulle det inte innebära för den upphandlande myndigheten att sitta och _maila_ ut till varje företag som _kan_ tänkas vara intresserad?
Det som SME-företagaren lyfter fram är ett annat problem som inte nämns ovan, men då får man be om en dialog med myndigheten och förklara.
Snacka om att gynna det lokala näringslivet.
Vart tog LOU vägen?
Bra kommuner har ständig dialog med både avtalsleverantörer och “externa” leverantörer för att skapa bra affärsrelationer, men även för att söka konkurrens och informera om kommande upphandlingar. Det är vad upphandlande myndigheter bör och ska göra.
Jag vill dock se och höra talas om den dagen då företagarföreningar tar sina medlemmar i örat och talar om för dem att de måsta faktiskt läsa på kommunernas hemsidor om kommande upphandlingar. Företagarna behöver även säkerställa att deras kommunikationskanaler fungerar dvs att telefonnummer och epostadresser är korrekta , att när anställda slutar ska ersättaren ta över uppgiften att kontrollera annonser om upphandlingar. Viktigt är ju också att faktiskt läsa dokumenten och ställa en massa frågor i frågor och svar funktionen.
Hur ska kommunen välja ut vilka som skall få ett informationsmail om de pågående upphandlingarna? Skall inte alla ha tillgång till samma information?