Statens utredare Åsa Himmelsköld har i en promemoria lagt förslagen för att främja vårdetableringar i glesbygd och där remisstiden gick ut i fredags.
En reglering i LOU för att beakta mindre företags intressen, kopplat till krav på dokumentation och föreskrifter från Konkurrensverket, är delar av den tänkta reformen.
De förslag som berör upphandlande myndigheter får ett splittrat mottagande från remissinstanserna.
Flera fackförbund tillhör den ”positiva sidan”.
Vårdförbundet tror att det kan underlätta för sjuksköterskor att bedriva egen verksamhet och lyfter uppdragens omfattning som en viktig del att beakta.
Fysioterapeuterna ser det som välkommet utifrån uppfattningen att ”traditionell LOU-upphandling” inte fungerar för små vårdgivare.
Folkhälsomyndigheten, Malmö stad och Socialstyrelsen ger också grönt ljus för reformen.
Mottagandet bland regionerna kan illustrera splittringen. Blekinge, Dalarna och Sörmland säger ja till att komplettera LOU – Halland, Gävleborg, Jönköping och Skåne säger nej.
Göteborgs stad och SKR är särskilt kritisk över bredden för de CPV-koder om är tänkta för nya lagkrav. Koderna 85000000-9 till 85323000-9 täcker även in en mängd sociala tjänster, betonar SKR.
Göteborgs stad tror det blir betungande med krav på ytterligare dokumentation för mänga upphandlingar och SKR ser risken för att formalia ersätter affärsmässighet.
Konkurrensverket ser det som negativt med särregler för visa typer av upphandlingar och Upphandlingsmyndigheten som ”olämpligt att i lag reglera att vissa kategorier av upphandlande organisationer (regioner) i vissa upphandlingar (hälso- och sjukvård) endast ska beakta ett av många olika samhällsintressen (småföretags möjligheter att delta i upphandlingarna).”
Samtliga remissvar går att ta del av via regeringens webbplats.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer