För några år sedan uppmärksammades allvarliga arbetsmiljöbrister hos kinesiska företag som bryter, bearbetar och exporterar natursten. Trots att svenska kommuner, direkt och via entreprenadföretag, upphandlar natursten för hundratals miljoner kronor varje år har de sociala kraven på stenproducenterna inte skärps nämnvärt.
Enligt Sveriges Stenindustriförbund har 36,5 procent av landets kommuner infört eller diskuterar att införa sociala krav vid upphandling av importerad natursten.
– Kommuner är stora upphandlare av exempelvis marksten och kan relativt enkelt göra stor skillnad, säger förbundsordföranden Kai Marklin.
Att bara lite mer än vad tredje kommun har ögonen på arbetsmiljön för kinesiska stenarbetare tycker Kai Marklin är en på tok för få. Vi som representerar ansvarstagande stenföretag vill att fler kommuner ska ställa krav på importerad sten, säger han och förklarar:
– Ställs inga krav så kommer oseriösa stenföretag i exempelvis Kina aldrig att investera i nödvändiga skydd och utsugsutrustning. Kravlösheten gör att fler arbetare riskerar att drabbas av stendammslunga.
Stenindustriförbundet har efter kommunala önskemål tagit fram en policy för importerad natursten där de krav på arbetsmiljö och miljöpåverkan som bör ställas på leverantörerna listas. Kraven är väl förankrade bland förbundets medlemsföretag, men har inte fått önskat genomslag i kommunerna.
– Att endast två av kommunerna som besvarade vår enkät, Alingsås och Karlstad, använder den policy som vi tog fram på kommunal uppmaning är förstås en besvikelse. Men skam den som ger sig.
Stenindustriförbundet genomförde sin enkät (pdf) under hösten. Sveriges samtliga kommuner gavs möjligheter att besvara den. Bara 115 svarade, vilket ger en svarsprocent på låga 40 procent.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer