
Antalet inkomna LOU-mål i förvaltningsrätterna ökade med 5 procent. Kammarrätten redovisar däremot en minskning med 17 procent och Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, en halvering av antalet LOU-mål.
Detta kan jämföras av en målökning över hela linjen 2023.
Upphandling24 har tidigare uppmärksammat minskningen av beviljade prövningstillstånd i HFD för LOU-mål och att kammarrätterna blivit mer restriktiva med prövning i sak av ärenden som rör upphandlingslagstiftningen.
I förvaltningsrätterna inkom 3095 LOU-mål under 2024 med fördelningen 90 procent för just lagen om offentlig upphandling, 9 procent övriga upphandlingslagar och mindre än 1 procent ansökningar från Konkurrensverket om upphandlingsskadeavgift.
I årsredovisningen lyfter Sveriges domstolar fram arbetet med digitalisering av målhantering, kompetensförsörjning och att klara behovet av moderna lokaler.
Totalt passerade antalet inkommande mål halvmiljonstrecket efter en ökning med 8 procent. Antalet avgjorda mål ökade med 6 procent.
– 2024 har varit ett mycket produktivt år trots de ekonomiska utmaningar som Sveriges domstolar stod inför under våren. I regeringens budgetproposition i september tilldelades Sveriges domstolar historiskt höga anslag och tack vare det går vi in i 2025 i en helt annan ekonomisk position jämfört med året som varit, säger generaldirektör Thomas Rolén.
Vad vi har sett så har antal mål i förvaltingsdomstolarna vilka dömts till klagandes fördel under senare tid drastiskt minskat från ca. 20-25 % till ca. 5% dessutom ser vi en kraftig minskning av beviljade prövningstillstånd hos Kammarrätterna. Bedömningarna i förvaltningsdomstolarna upplevs som mer och mer” hanterade med vänsterhanden” och oftast kopieras svarandes inlaga som domslut. Kan detta berao på en strävan efter att uppnaå skyndsamhetskraven på hanterade ärenden? I så fall ett hot mot rättsäkerheten. Detta kan leda till en ökning av fusk i anbudsinlämning då risken för att bli granskad är i det närmaste obefintlig, eller i att antalet deltagande i anbudslämningar sjunker då man ser möjligheterna till en likabehandlande utvärdering sjunker. Något för upphandlande myndigheter att tänka på och inte enbart kortsiktigt glädjas över vunna överprövningsmål.