– Vi är jätteglada och blev jätteöverraskade när vi fick veta detta förra veckan. Faktiskt blev det dubbla tårtor när vi satt och firade en födelsedag och näringslivschefen kom in med ytterligare en tårta för att berätta om förstaplatsen i rankingen, säger upphandlingschef Ann Linde Koolman, som leder en enhet med två upphandlartjänster.
Ale kommun i Västra Götalands län har 32 400 invånare. I SKR-rapporten benämns Ale som ”välförtjänt vinnare” med höga betyg från både företag som erhållit kontrakt och som inte gjort det
Tillgänglighet och tydlighet lyfts fram av Ann Linde Koolman som viktiga delar i upphandlingsenhetens arbetssätt.
– Vi jobbar verkligen med att vara nåbara via telefon och mejl. Så långt det går jobbar vi också med att skala bort överflödig administration. I tilldelningsbeslut vill vi vara så tydliga som det bara går med exempelvis hur vi utvärderat och även att vara respektfull i de fall där vi diskvalificerar anbud och då skriva att vi till exempel saknade vissa delar som behövdes finnas med.
”Snittbetyget” för hur företagare ser på hemkommunens upphandling ökar ett snäpp, från 63 till 64, enligt en betygsskala från 0 till 100 i SKR-rankingen.
NUI har funnits sedan 2000 med en rakning som redovisas separat av SKR från den större undersökningen av företagsklimatet.
Årets NUI bygger på enkätsvar från närmare 7500 företagare med en svarsfrekvens på 55 procent.
24 kommuner får ett NUI på minst 70, vilket räknas som ett högt betyg. Ale toppar med 77 (baserat på 73 svar) följt av Hässleholm 75 och Eskilstuna 74.
Hässleholms kommuns upphandlingschef Rikard Muth kommenterar:
– Vi har jobbat aktivt under året med en ökad transparens och information samt haft en nära dialog med de företag som har haft kontakt med oss i upphandlingsfrågor. Detta har gett effekt och en andraplats i landet känns riktigt bra.
Anna Kahlbom, upphandlingschef i Eskilstuna kommun, pekar på att kommunen arbetet länge med att bygga upp hög kompetens inom offentlig upphandling:
– Vi samverkar också med näringslivet på olika sätt för att fler företag ska vilja och kunna delta i våra upphandlingar. Det är väldigt roligt att resultatet i mätningarna speglar våra ambitioner, det motiverar oss i det fortsatta arbetet.
I gruppen med ett högt betyg återfinns också större kommuner eller kommungrupperingar som Upphandlingscenter Dalarna (Ludvika som värdkommun), Solna, Nacka och Örebro.
46 kommuner får ett godkänt betyg enligt NU (inom intervallet 62-69) och 17 kommuner ett lågt betyg (61 eller lägre).
Stockholm återfinns i gruppen med lågt betyg med NUI 60 och lägst placerar sig Kalix med 53.
SKR ser ett tydligt samband mellan goda resultat och kommuner som deltagit sedan första mätningen för tre år sedan. Dessa kommuner har ökat sitt NUI från 64 till 67 och ligger överlag bättre till än kommuner som tillkommit senare.
– Vi ser att de kommuner som har ett engagemang, mäter kontinuerligt och följer upp sina resultat i mätningen successivt får ett allt bättre resultat. Det vore därför önskvärt att de kommuner som ännu inte deltar i undersökningen har möjlighet att göra det, säger Leif Klingensjö, sektionschef på SKR, i ett pressmeddelande.
En märklig omständighet är att upphandling får ett högre betyg på samtliga delområden än det sammanfattande NUI-betyget.
Det gäller de så kallade serviceområdena information, tillgänglighet, bemötande, kompetens, rättssäkerhet och effektivitet med ”del-NUI” mellan 65 och 77 att jämföra med 64 på totalen.
Ur SKR-rapporten:
”Det kan bero på att det finns orsaker som är viktiga för företagarnas helhetsbedömning som vi inte lyckas fånga in i enkäten, men det kan också bero på att själva utfallet, dvs. att besvikelsen över att inte erhålla ett kontrakt påverkar NUI-betyget mer än den påverkan på betyget som service och effektivitet i upphandlingen ger.”
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer