Användningen av upphandling som verktyg för att inom kommun, landsting och stat nå strategiska mål varierar. Den enkät (pdf) som Upphandlingsstödet genomförde i fjol visar också att kommun- och myndighetschefer inte riktigt samma uppfattning som upphandlingscheferna om hur vanligt det är med strategisk upphandling.
I sina enkätsvar anger mer än 63 procent av i ordförandena i kommunstyrelser att de på ett systematiskt sätt använder upphandling för att uppnå strategiska mål. Bara 39 procent av de upphandlingsansvariga i kommunerna delar den uppfattningen.
I landstingen är situationen den omvända. Där anger drygt 44 procent av beslutsfattarna att upphandling används systematiskt för att uppnå strategiska. När samma fråga går till upphandlingsansvariga svarar 54 procent att de anser att så är fallet.
Allra störst är diskrepansen mellan de olika svarsgrupperna inom statliga myndigheter. Av myndighetscheferna menar 61 procent att upphandling används på ett systematiskt sätt medan endast hälften så stor andel av de upphandlingsansvariga har samma bild.
Noterbart är att över nio procent av de upphandlingsansvariga inte vet vem som ansvarar för strategiska frågor. Beror det på att upphandlingschefer alltför sällan ingår i ledningsgrupperna? Var tredje statlig myndighet har upphandlingskompetens i ledningen mot bara 18-19 procent av landets kommuner och landsting.
Beslutsfattare och upphandlare är rätt ense om vilka frågor som är prioriterade vid upphandling: affärsmässighet och att spara pengar. Att undvika överprövningar bedöms också som viktigt. I kommunerna angav 18 procent av beslutsfattarna och 14 procent av de upphandlingsansvariga att just detta är en prioriterad fråga.
Enkäten genomfördes som en del av förstudien till Upphandlingsstödets projekt Strategisk upphandling. Projektet syftar till att öka medvetenheten hos beslutsfattare och verksamhetsföreträdare om de vinster som kan göras genom en mer ändamålsenlig organisation och en i alla delar mer målorienterad upphandlingsprocess.
Olika uppfattning om strategisk upphandling
Att upphandling används för att nå strategiska mål framgår tydligt av Upphandlingsstödets enkät. Fast olika befattningshavare är inte helt överens om i vilken utsträckning detta sker.
| 2014-02-19
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer