Det är favoriseringen av Peab med affärsupplägg där LOU ”rundats” som får Svenska Dagbladets Lydia Wålsten att skriva om ett skolboksexempel på korruption och Dagens Nyheter ser hela affären som ett haveri som hjälper klaner att få makt i Sverige.
Expressen skriver att korruption måste tas på allvar med konkurrens som sätts ur spel och förlorade skattemedel:
”Röstköp, fiffel vid upphandlingar och väntjänster är inte unikt för Sigtuna. De senaste åren har liknande affärer rullats upp i kommuner runtom i riket. Inför valet 2018 erbjöds Moderaterna i Botkyrka 3000 röster i utbyte mot bygglov för en ny moské. I Landskrona skräddarsyddes en upphandling så att enbart ett bolag som drevs av arbetsmarknadschefens barn kunde komma i fråga. På Lidingö lejde förvaltningschefen in en gammal kompis som konsult efter en rekordkort utlysningstid – blott 24 timmar. ”
I Ystads kommun pågår en debatt om livmedelsupphandlingar med kritik mot för låg andel svenskt kött som levereras.
Debatten har varit så infekterad att kommunens moderata kommunalråd kopplar den till skadegörelse på hennes gård.
Skånska Dagbladet har rubriken ”Upphandling kräver eftertanke och kreativitet” i en opinionstext skriven av Katarina Erlingson:
” Vill man ha svenskt kött och andra svenska råvaror kräver det lite extra jobb att formulera de krav man kan ställa. En del kommuner har gått före, till exempel Klippan, men det kräver engagerade måltidschefer i kombination med uppfinningsrika upphandlare. Ystad har tidigare varit föregångare i detta arbete när man startade samordnad varudistribution som i sig underlättar för lokala leverantörer. Det vore synd om kommunen backar bakåt i arbetet så låt oss hoppas att detta är ett tillfälligt bakslag. De skånska kommunerna är i allmänhet uppmärksamma och kunniga i dessa frågor.”
I Länstidningen reagerar Lovisa Arvidsson över att Region Jämtland Härjedalens regiondirektör Hans Svensson undertecknat konsultavtal i strid med regelverket men därefter duckat för mediafrågor och hänvisat till en underchef.
Hon pekar på den förtroendekris som finns mellan vårdpersonal och regionledning:
”Då går det inte som högste ansvarig tjänsteman att svara med tystnad eller delegera relevanta frågor till en HR-chef.
Tilliten håller på att köras i botten. Det borde ligga i regiondirektörens intresse att göra allt han kan för att rädda det som finns kvar innan det är för sent.”
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer