Luleå kommun direktupphandlade larmtjänsterna 2020, ett avtal med SOS Alarm som ogiltigförklarats av både Förvaltningsrätten i Luleå (mål 397-22) och Kammarrätten i Sundsvall (994-22).
– Bra att vi fått ett besked om vad som gäller angående Teckal-undantaget – det har varit otydligt då det används av både andra kommuner och regioner, säger Ida Johansson, avdelningschef på Luleå kommuns socialförvaltning.
Hon tillägger:
– Vi har inväntat domen från Kammarrätten och kommer nu att gå ut i en vanlig upphandling av larmtjänster. Vi avser inte att överklaga domen.
Teckal-undantaget kan ge upphandlande myndigheter rätt till undantag från LOU om en upphandling går att klassa som intern.
Men i rättsprocessen har Luleå kommun inte mött någon förståelse för kopplingen till SOS Alarm, som till hälften ägs av SKR. och till hälften av staten. SKR:s medlemmar består i sin tur av drygt 300 kommuner och regioner.
Förvaltningsrätten bedömde den kontroll som kommunen kan utöva över SOS Alarm som ”så uttunnad att kommunen inte kan anses ha avgörande inflytande över bolaget på det vis som krävs för att undantaget om intern upphandling ska vara tillämpligt”.
Kammarrätten pekar på att Luleå kommun inte uppfyller de krav som ställs i LOU:s undantagskapitel på representation i motpartens beslutsorgan.
Rättsprocessen initierades av Doro genom ansökan om överprövning med kravet på ogiltigförklaring av avtalet. Advokaterna Maria Lidbom och Claes Henriksson Svegfors har varit ombud för Doro.
Utmärkt förtydligande. Vidare är det bra om kommuner och regioner utforskar andra konkurrerande alternativ för denna tjänst då larmcentraler och dyl. tjänster inte är monopoliserade av SOS Alarm.