Tilldelningsbeslutet nyligen innebär att Förenade care ges uppdraget med en inriktning att vara igång med verksamheten våren 2023.
Krokoms kommun (15 000 invånare i Jämtlands län) valde att göra ett ordentligt omtag efter en första, misslyckad upphandling.
-Den upphandlingen gällde att bygga ett äldreboende, men vi såg redan under upphandlingsprocessen att antalet platser skulle bli för få. När vi dessutom såg att det kom in väldigt få anbud så avbröts upphandlingen, säger Andreas Karlsson, ordförande i kommunens socialnämnd.
-Istället har vi valt ett annorlunda upplägg där vi bara upphandlar omsorgen i form av en objektsupphandling och där det är upp till utföraren ansvar att bygga upp en fastighet för att klara uppdraget. Det har också varit förenat med relativt stor frihet – exempelvis placeringen som kan vara inom en radie kring centrala Krokom.
Han tillägger att kommunen är mycket nöjd med gensvaret från marknaden och pekar på att man hade fem godkända anbud att utvärdera.
-Det tycker vi är ett väldigt gott betyg för hur Krokoms kommun handlagt processen och vi har också fått en hel del beröm från de företag som lämnat anbud att vi lagt ner ett grundligt arbete för att skapa ett bra upphandlingsunderlag, säger Andreas Karlsson.
-Utvärderingsmodellen var inte lägsta pris utan pris-kvalitet i kombination. Vi har jobbat med en stor utvärderingsgrupp på 14 personer med sakkunniga från omsorg, ekonomi och bygg samt även det unika med ett par ledamöter från kommunala pensionärsrådet. Utöver det har tre politiker ingått i gruppen
Krokomspolitikerna har satt ett tydligt avtryck på upphandlingsprocessen genom att driva nyttan med att stämma av olika delar med marknaden i form av RFI och en extern remiss.
-Det fanns kanske en liten oro för att vi skulle få in en massa synpunkter genom remissförfarandet som man inte kan ta i beaktande eftersom det kunde riskera att gynna någon enskild, men det blev väldigt lyckat med respons som varit till nytta för både oss och utförarnas arbete kring att lämna anbud.
Det är första gången som Jämtlandskommunen upphandlar ett särskilt boende enligt LOU. Sedan tidigare använder sig Krokoms kommun av LOV inom hemtjänsten med två verksamma leverantörer.
Det nya boendet har Förenade care för avsikt att uppföra i utkanten av centralorten på en kulle med utsikt mot fjällen.
Totalt blir det ett boende med 60 platser för äldre med somatiska sjukdomar, demens eller kognitiv svikt.
Förenade care har i sin tur kontrakterat fastighetsbolaget Linköping invest för att stå för byggnation och fastighetsdrift.
-Vi är mycket glada över att Krokoms kommun har valt en kvalitetsupphandling med ett långt kontrakt. Det ger alla förutsättningar att i samarbete arbeta med utveckling av kvalitet och innovation, säger Mia Palmé, marknadsdirektör på Förenade care, om avtalet som har en grundperiod på tolv års drift.
Andreas Karlsson konstaterar att kommunerna väljer olika lösningar för att möta behoven inom äldreomsorg.
-Här i Jämtland blir det tydligt med grannkommunen Östersund som alltid först upphandlar fastigheten eller äger den själv för att sedan konkurrensutsätta genom LOU för verksamheten som ska bedrivas. Det vi kan se då är att utförarna inte alltid är nöjda med fastigheten. Därmed inte sagt att det är fel av Östersund, men man kan göra på olika sätt och vi har valt en modell, säger han.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer