Tillgänglighet kontra säkerhet. Inte färre än 7 500 anställda och 42 000 studenter, som alla har olika behov av att röra sig inom Lunds universitets olika lokaler, gör lås- och passersystemsfrågan till en sann utmaning.
Problembilden kompliceras av att universitetet också har en stor mängd besökare. Det kan röra sig om studenter från en annan högskola som läser en enstaka kurs eller kommer för att lyssna på en enstaka föreläsning. Gästföreläsare, hantverkare och konsulter av olika slag är andra exempel på besökare.
Precis som många andra myndigheter, kommuner, landsting och stora organisationer har Lunds universitet en mängd olika lås- och passersystem i de olika byggnaderna. Nackdelen är att de inte fungerar tillsammans.
Lunds universitet vill vara öppet och välkomnande och har därför behov av ett system som ökar tillgängligheten. Samtidigt ska det enkelt kunna kopplas till nya tjänster och funktioner till nytta för alla tusentals användare.
Så ser, i all korthet, kravspecifikationen ut i den innovationsupphandling av en open source-baserad lösning som möjliggör integration mellan flera olika lås- och passersystem efterfrågas.
– Målet är att uppnå en kostnadseffektiv och friare rörlighet för personal både inom och mellan de olika organisationer som universitetet består av eller samarbetar med, säger Jeanette Jakobsson, upphandlingschef vid Lunds universitet.
Vinnova hälftenfinansierar LU Lock med 2,4 miljoner kronor. Detta eftersom projektet bedöms vara till nytta för fler organisationer som vill att deras fysiska miljöer ska vara tillgängliga, men ändå säkra.
Innovationsupphandlingen offentliggörs den 23 september. Då kommer förfrågningsunderlag och andra relevanta dokument att finnas nedladdningsbara via Tendsign.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer