För att inte riskera leveranserna av medicin till över 40 000 patienter har Västra Götalandsregionen och Region Halland förskotterat 25 miljoner kronor. Mottagare av pengarna är Apotekstjänst som upphandlats för att sköta den maskinella dosdispenseringen och distributionen av läkemedlen.
Just nu utreder Konkurrensverket huruvida förskottet, som betalades ut för att säkra läkemedelsförsörjningen, är lagligt. Samtidigt framkommer allt fler detaljer kring varför Apotekstjänst hamnade i en akut likviditetskris.
Bolaget anser att man byggt sin kalkyl på oriktiga förutsättningar. I ett pressmeddelande skriver Gerard Versteegh, styrelseledamot i Apotekstjänst:
– Efter några veckors full drift kunde vi konstatera att den verkliga omsättningen ligger på cirka 55 procent av uppgiven omsättning.
Förfrågningsunderlaget till upphandlingen publicerads i januari 2012. Där uppskattas värdet av läkemedlen ”för närvarande” till cirka 600 miljoner kronor. Det poängteras särskilt att någon volymgaranti inte lämnas.
Apotekstjänst har utgått från att dessa siffror var kvalitetssäkrade. Man beskriver ett informationsunderläge visavi den gamla monopolisten Apoteket och konstaterar att det inte gick att kontrollera uppgifternas riktighet.
– Vi hade dimensionerat för en större omsättning, vilket har medfört att vi bundit betydligt mer kapital än vi hade gjort om vi fått riktiga förutsättningar.
Bedömningen av patienternas läkemedelskostnader gjordes i samband med att förfrågningsunderlaget skrevs. Minskningen kan bero på att en rad patent gått ut – med prissänkningar och minskad handelsmarginal till Apotekstjänst som följd.
– Förskottet på 25 miljoner kronor ska ses i relation till besparingen på mer än 50 miljoner kronor per år och är en ansvarsfull övergångslösning på ett gemensamt problem.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer