Det finns flera exempel på hur man jobbar med socialt ansvarsfull upphandling runt om i landet. Både Göteborg och Örebro har sedan några år arbetat systematiskt med socialt ansvarstagande i upphandlingar.
Nu startar även Östersunds kommun, tillsammans med Samordningsförbundet, ett projekt med att ställa krav på upphandlade företag att till exempel erbjuda praktikplatser för personer långt utanför arbetsmarknaden. På det sättet vill kommunen att fler människor ska kunna få jobb.
Samordningsförbundet i Jämtlands län verkar för att utveckla samordning och arbetsmodeller av rehabiliteringsinsatser.
– Precis som andra offentliga myndigheter är kommunen en stor konsument av varor och tjänster. Använder vi upphandlingar som verktyg för att ta socialt ansvar kan vi hjälpa fler människor att hitta arbete och minska utanförskap. Det är något som både kommunen och hela samhället tjänar på, säger projektledaren Kristina Holmblad.
Målet med projektet som pågår fram till våren 2019 är att ta fram en modell och arbetssätt för hur kommunen ska kunna ställa sociala krav. De som jobbar i projektet kommer att granska nuvarande upphandlingsprocess, ta fram en matchningsmodell mellan företagare och praktikanter i samarbete med Arbetsförmedlingen, undersöka i vilka typer av upphandlingar som det är lämpligt att ställa sociala krav och även testa de nya kraven i tre planerade större upphandlingar.
Första testet blir en upphandling i byggbranschen som annonseras i december. Östersunds kommun ska bygga om de lokaler som Palmcrantzsskolan tidigare låg i för att fler verksamheter ska kunna samlas där. Det handlar bland annat om att bygga omklädningsrum, iordningställa snickerier och verksamhetsförråd. I upphandlingen kommer kommunen att ställa krav på att vinnande företag ska ta emot fyra praktikanter i minst fyra månader .
Inför upphandlingen har kommunen bjudit in representanter från byggbranschen till dialog om de nya sociala kraven.
Carina Andersson, byggledare på Fjäls Åkeri & Bygg, var en av representanterna som var på plats.
– Det är bra att upphandlingarna breddas med fler aspekter. Tanken är god. Men för oss som företagare handlar det ju också om att det ska fungera ekonomiskt. Det finns många frågor men det är ju så tidigt i projektet att det är svårt att få svar på allt. Den kommande upphandlingen kommer därför ställa höga krav på tydlighet.
Projektledaren Kristina Holmblad säger att det jätteviktigt att få in så många tankar och synpunkter från företagare som möjligt.
– Vi gör ju det här för första gången så vi kommer att långsamt testa oss fram tills vi har en hållbar modell som fungerar. Tanken är alla parter ska vinna på detta. Den som i dag står utanför arbetsmarknaden får erfarenhet, samhället inklusive kommunen minskar sina kostnader om fler får jobb och företagen får ett bra tillfälle att hitta ny kompetens och framtida potentiella medarbetare.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer