Östersunds kommun har gjort en så kallad kombinatorisk upphandling av hela 8 boenden och hemtjänstsområden på en och samma gång. I upphandlingen var det möjligt för ett litet företag att lämna bud på alla objekt men samtidigt säga att det bara kan ta sig an ett. Samtidigt var det möjligt för till exempel större företag att säga att de bara kan ta uppdraget ifall de får flera objekt.
– Vanligtvis brukar man upphandla ett objekt i taget men vi valde att göra alla tillsammans och göra upphandlingsprocessen enklare. Det är vad jag vet första gången man gör en kombinatorisk upphandling av äldreomsorg, säger Börje Hoflin, chefsekonom på Östersund kommun.
Fyra företag vann Östersunds kommuns upphandling av äldreomsorgen. Attendo fick 3 hemtjänstområden, Förenade Care fick ett område, Carema, som tidigare haft hand om hela äldreomsorgen fick 3 särskilda boenden och Strukturrutan, ett litet lokalt företag fick hand om ett särskilt boende.
– Vi har försökt att få in flera företag, vilket är svårt eftersom det är en komplicerad bransch att driva företag i. Ekonomiskt har det legat på samma nivå som förut, det visar att det råder en bra konkurrenssituation, säger Börje Hoflin.
Sju anbud kom in och 4 olika utförare gick alltså vidare i upphandlingsprocessen som var upplagd i flera olika steg för att göra det lättare för anbudslämnarna och locka fler företag. Först skulle anbudslämnarna berätta hur de skulle upprätta ledningssystem och presentera verksamhetschefens utbildning och referenser. I nästa steg skulle priskravet uppfyllas och sedan var det dags att lämna in resten av anbudet.
– På så sätt besparar man anbudslämnarna en massa jobb. Annars kanske man måste vara vara tjänstledig i en månad från sitt vanliga jobb bara för att förbereda ett anbud som man sedan har jobbat på helt förgäves.
I upphandlingen var det även möjligt att lämna olika kombinationsanbud, exempelvis att man offererade på två hemtjänstområden och ett boende. Det fanns 63 olika kombinationer att välja mellan.
– Vi har gjort det möjligt för anbudslämnarna att anpassa anbuden till den verksamhet de vill driva, säger Börje Hoflin.
Avtalen är värt 81 miljoner kronor och gäller i fyra år med möjlighet till tre års förlängning. Östersunds kommun har även utvecklat ett nytt uppföljningssystem med kvalitetskrav för att utvärdera utförarna. Utvärderingen är baserat på ett poängsystem där utförarna kan få poäng från 1 till 3, där ett är det lägsta och bästa betyget.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer