I september 2020 frågade livsmedelsföretaget Norrmejerier landets 290 kommuner om synen på lokalproducerade livsmedel.
Bland de 188 kommuner som svarade uppgav 55 procent att de har en strategi för att öka andelen lokalproducerade livsmedel i sina upphandlingar.
Samtidigt framgår att endast 16 procent har satt upp konkreta mål för hur stor del av de livsmedel som upphandlas som ska vara lokalproducerade. Målen uttrycks hos vissa kommuner i procentsatser, hos andra i formuleringar om att andelen ska öka från tidigare nivåer.
– Fler kommuner behöver komplettera sina strategier med mätbara mål för att kunna följa upp utvecklingen. Genom att ställa högre krav på att upphandlade livsmedel ska vara lokalproducerade kan den offentliga sektorn bidra stort till en stabil svensk matproduktion, fler arbetstillfällen och välmående natur, säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör på Norrmejerier.
Detta väger tyngst när kommunerna handlar livsmedel (respondenterna fick ange tre kategorier)
Svensk produktion: 66 procent
Bra djuromsorg: 57 procent
Lokal produktion (angränsande län): 41 procent
Ekologisk produktion: 40 procent
Lågt pris: 31 procent
Låg klimatpåverkan: 23 procent
Högt näringsinnehåll: 9 procent
Korta transporter: 8 procent
Lågt matsvinn: 4 procent
Snabba leveranser: 2 procent
Annat: 5 procent
Källa: Norrmejerier
Tyvärr går det inte att ställa krav på lokalt odlade produkter om man menar att det ska kopplas till närhetsprincipen.