Det är tungviktarna inom byggbranschen som nu gjort gemensam sak med Institutet mot mutor och Sveriges kommuner och landsting. Byggherrarna, JM AB, NCC AB, Peab AB, Skanska Sverige AB, Sveriges Byggindustrier och Veidekke Sverige AB har tillsammans med Sveriges kommuner och landsting skrivit under överenskommelsen (pdf) som tagits fram med stöd av Institutet mot mutor (IMM).
– Gränsen för vad som betecknas som muta eller korruption måste tydliggöras. Att byggbranschen nu enats om enhetliga riktlinjer som tydliggör detta kommer att underlätta arbetet med att förebygga förekomst av mutor och korruption, det säger Helena Sundén, generalsekreterare på Institutet mot mutor.
Överenskommelsen reglerar hur parterna inom bygg- och fastighetssektorn ska agera, utifrån ett etiskt förhållningssätt och med fokus på affärsrelationen, då parterna ska mötas i olika sammanhang.
Så här står det bland annat i överenskommelsen: ”Ett gemensamt sätt att se på hur samverkan mellan leverantörer och beställare ska gå till är en viktig grund för ett sunt affärsklimat och för att förebygga mutor och korruption. Det skapar också en ram inom vilken berörda aktörer kan agera och mötas utan att riskera att överträda lagar eller hamna i situationer där osäkerhet om vad som är tillåtet uppstår.
Genom att underteckna överenskommelsen har respektive part åtagit sig att verka för att upprätthålla och följa överenskommelsen.”
Parterna som skrivit under är också ägare av dokumentet. Nya parter kan när som helst ansluta sig till överenskommelsen. En årlig översyn av överenskommelsen ska genomföras av de existerande parterna. Dessa ansvarar också för att uppdatera dokumentet med nya anslutande parter.
Överenskommelsen är fylld av exempel. Under grundregel 1, där det bland annat står att ”Aktörer inom bygg- och fastighetssektorn ska inte erbjuda, begära, eller motta förmåner eller annan ersättning eller kräva åtgärder som strider mot denna överenskommelse eller dess intentioner”, finns ett exempel med. Det är skrivet så här: ”Aktiviteter som inte har en naturlig koppling till tjänsteutövningen, såsom resor, idrotts- och kulturevenemang, kryssningar och aktiviteter med nöjesinslag på annan ort är inte tillåtna.”
IMM tydliggör gällande att lagstiftning, branschöverskridande riktlinjer som IMM:s Näringslivslivskod och interna riktlinjer som till exempel policys och uppförandekoder för resor, representation, bisysslor inom respektive verksamhet, ska om de är utformade så att de är mer restriktiva än denna överenskommelse, gälla med företräde framför den nu undertecknade överenskommelsen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer