Överprövningar av offentliga upphandlingar har ökat avsevärt 2009 och 2010 jämfört med 2008 och tidigare.
Det verkar ha blivit en affärsmetod för leverantörer att överpröva de upphandlingar de inte själva vinner.
I LOU står det att ”En leverantör som anser sig ha lidit eller kunna komma att lida” kan begära överprövning.
Under 2009 och 2010 har vi sett att förvaltningsdomstolar sällan utreder om en leverantör lidit eller kan komma att lida skada. I stället fattas regelmässigt interimistiska beslut. I de fall vi gått igenom har domstolarna utan någon djupare analys accepterat den klagandes åsikt innan det interimistiska beslutet fattats.
Att en upphandlande myndighet i dessa fall lider eller kan komma att lida en större skada än leverantören, beaktas enligt vår mening inte på det sätt som vore rimligt.
Vi ser ett mönster där vissa förlorande leverantörer använder överprövning för att fördröja att avtal kommer till stånd. På så sätt kan man felaktigt utnyttja överprövningen till att utsträcka sina möjligheter till fortsatt försäljning i strid med LOU.
Till det kommer de långa handläggningstider i upphandlingsärenden som gör att upphandlande myndigheter tvingas till tveksamma och i vissa fall lagstridiga åtgärder för att tillgodose nödvändiga behov i exempelvis skolor eller vårdinrättningar.
Dessutom går dessa upphandlande myndigheter miste om stora ekonomiska vinster. Vinsterna skulle kunna användas till satsningar i välfärden, i stället för att som nu förloras därför att fördelaktiga upphandlings-resultat inte kan utnyttjas.
Självfallet måste förfördelade leverantörer ha rätt att föra talan i upphandlingsärenden, men det borde vara lika självklart att förvaltningsdomstolen gör en värdering av vilken part som drabbas av störst skada när ett interimistiskt beslut fattas.
Sverige borde allvarligt överväga att införa en ordning i stil med den danska med en särskild nämnd för att snabbare kunna avgöra prövningar av upphandlingsärenden och därmed också minska skaderisk för såväl köpare som säljare.
Kanske Anders Wijkmans utredning kommer med förslag som gör något åt denna situation.
Här finns flera artiklar från Upphandling24 om överprövning.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer