Ett landsting är en stor organisation. Dels rent geografiskt, dels i termer av hur många människor, processer och verksamheter som måste samverka och jobba mot samma mål. När Per Dahlgren nyligen började jobbet som vårt mest sydliga landstings upphandlingschef var personalsituationen en av de saker han direkt fick ta tag i.
Regionen har 42 anställda som sysslar med upphandling. Dessa har tidigare varit splittrade på flera orter. Under förra året samlades dock all upphandlingsverksamhet under samma tak. Dwet gjorde verksamheten mindre splittrad, men har samtidigt skapat nya problem .Flera medarbetare får nu långpendla till Lund, vilket de inte är nöjda med. Verksamheten har idag en handfull vakanser, men det kan under året bli så många som tio.
– "Smekmånadstiden" tar slut. Flera är både 55+ och 60+, och funderar över att gå i förtid. Men det är inte lätt att få tag i duktiga uppköpare, som för framtiden behöver vara duktiga på att göra bra affärer., säger Per Dahlgren i en intervju med Kristianstadsbladet.
Som upphandlingschef har Per Dahlgren stora ambitioner att sänka regionens upphandlingskostnader. Med fokus på att förbättra processerna före inköp och uppföljningen efter, samt att titta mer på samordnade upphandlingar, ska åtskilliga miljoner kunna sparas. Kan man till exempel få ner antalet leverantörer så finns det stora summor att spara.
Per Dahlgren har tidigare jobbat med samma uppgifter inom Stockholms Läns landsting, och har även bland annat jobbat som försäljningsdirektör på Kockums.
Som upphandlingsdirektör på Stockholms Läns Landsting hamnade Per Dahlgren på första plats i vår lista över Sveriges största makthavare inom upphandling.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer