Upphandling, uppföljning och kontroll lyfts också fram som ett av fyra nya kärnuppdrag för en kraftigt bantad arbetsförmedling, som mer får karaktären av en arbetsmarknadsmyndigheten.
Torsdagens regeringsbeslut har sin grund i januariavtalet mellan S, MP, L och C där främst de två borgerliga partierna fått sätta sin prägel på en ny arbetsmarknadspolitik.
Arbetsförmedlingen får nu utifrån tydliga regeringsdirektiv ett uppdrag att senast 1 november redovisa förutsättningarna för den nya modellen och även genomföra en del förberedelser.
Inriktningen är att påbörja reformeringen av Arbetsförmedlingen nästa år och att bli klar med alla förändringar under 2021.
Inom regeringskansliet bildas också en genomförandegrupp för att hålla uppe tempot i reformeringen, vilket är ett krav från Centerpartiet och Liberalerna.
”Det har under en längre tid förekommit kritik mot Arbetsförmedlingen och hur myndigheten uppfyller sitt uppdrag. Krav har ställts på att myndigheten ska avvecklas. Genom januariavtalet finns nu en möjlighet till långsiktighet och stabilitet i arbetsmarknadspolitiken.”, kommenterar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (bilden) på DN Debatt.
I den nya LOV-baserade modellen ska fristående aktörer jobba mot arbetssökande med utbildning och andra rustningsinsatser samt matchning mot lediga jobb.
Arbetsförmedlingen kommer nu att titta på hur ett kontrollsystem kan utformas för det nya systemet för LOV och även för annan upphandling. Även ersättningsmodellen kommer att utredas av myndigheten under det närmaste halvåret.
Av regeringens direktiv framgår att modellen ska bygga på ett ratingsystem som främjar effektivitet, kvalitet och konkurrensneutralitet.
Ett system med certifiering ska byggas upp med regelverk som gör det möjligt att utesluta vissa aktörer utifrån bland annat deras rating.
”Huvudprincipen ska vara att aktörer ersätts baserat på i vilken utsträckning insatsen leder till varaktig sysselsättning, givet individens förutsättningar.”, skriver Ylva Johansson.
Regeringen öppnar också för att LOU kan användas som komplement till LOV som ska vara utgångspunkten för det nya systemet. Även den delen ska utredas närmare av Arbetsförmedlingen
Kvar i den nedbantade Arbetsförmedlingen blir fyra kärnuppgifter, enligt regeringens inriktning:
- Arbetsmarknadspolitiska bedömningar och myndighetsutövning.
- Upphandling, uppföljning och kontroll.
- Samverkan med kommuner och andra aktörer.
- Ett övergripande ansvar gällande ”infrastruktur för matchning”.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer