Samtidigt som polisernas skyddsvästar är en färskvara, de håller i sju år, är konkurrensen mellan tillverkarna knivskarp. Överprövade upphandlingar gör att det under senare tid varit brist på godkända västar i verksamheten.
Många västar har fallit för åldersstrecket eller saknat rätt tilläggsskydd mot stick. I väntan på ett nytt nationellt avtal har polisen tvingats direktupphandla.
Nyligen presenterades resultatet av den senaste upphandlingen (pdf). Vinnare blev Verseidag, ett val som många poliser ställer sig frågande inför.
Samtliga västar som konkurrerade i upphandlingens slutomgång uppfyllde kraven på det ballistiska skyddet samt kniv- och stickskydd. Däremot fanns det skillnader i ergonomi och bekvämlighet.
Vid de praktiska prov som gjorts gavs högsta betyg till den väst som tillfälligt direktupphandlas, från Safe4u. Vinnaren Verseidag fick sämst betyg. Samtidigt låg anbudet från Safe4u dubbelt så högt som Verseidags, något som viktningen efter de praktiska proven bara delvis kunde rubba.
Patrik Forsemalm, samordnande huvudskyddsombud i region Öst, har följt processen för Polisförbundet. Han förvånas över att inte större hänsyn tagits till de omfattande bärprov som ett fyrtiotal poliser hjälpt till med:
– Polisen befinner sig i en väldigt stram ekonomisk situation just nu, men man kan ändå fråga sig vad det är för vits med att genomföra ett bärprov om det i slutändan ändå är kostnaden som avgör.
Upphandlingen är överklagad.
Polisen väljer obekväm väst
Polisens upphandlingar av skyddsvästar är komplicerade och överklagas regelmässigt. Detta samtidigt som vinnaren av den senaste upphandlingen döms ut av ergonomiska skäl.
| 2015-05-18
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer