Företag som bryter mot internationell rätt och mänskliga rättigheter ska exkluderas från upphandlingar i Stockholms läns landsting. Det menar Socialdemokraterna i landstingsfullmäktige i Stockholm och lägger fram en motion om hur respekt för internationell rätt kan bli en del i landstingets upphandlingspolicy.
– När vi gör upphandlingar för hundratals miljoner kronor av skattebetalarnas pengar medföljer ett stort ansvar för att vi använder pengarna på ett sätt som både ger bästa service till stockholmarna men också stödjer internationell rätt, säger Lars Dahlberg, oppositionslandstingsråd för socialdemokraterna.
Lars Dahlberg menar att lagen om offentlig upphandling går före mänskliga rättigheter idag och pekar på den nyligen avslutade tunnelbaneupphandlingen. I motionen skriver han bland annat; ”Tunnelbaneupphandlingen har visat att de företag som är intresserade av att bedriva verksamhet i Stockholm i allra högsta grad är internationella. Det är stora företag och koncerner som visat intresse och dessa har verksamheter över hela världen. Att bara ställa krav på att deltagande företag ska följa de lagar och förordningar som gäller i Sverige är inte tillräckligt. Vi får inte hantera skattebetalarnas pengar så oaktsamt att de riskerar bidra till kränkning av folkrätten.”
– Om vi säger att vi vägrar använda stockholmarnas pengar till att betala företag som kränker internationell rätt i andra länder så är vi med och påverkar utvecklingen på ett bra sätt. Om alla europeiska städer och länder skötte sina upphandlingar på samma sätt så skulle det inte löna sig för de multinationella företagen att ta genvägar när det gäller mänskliga rättigheter, säger Lars Dahlberg.
Socialdemokraterna vill därför att landstingsfullmäktige ska låta förvaltningen utreda hur respekt för internationell rätt kan infogas i SLL:s upphandlingspolicy, med utgångspunkt bland annat i FN:s Global Compact-program.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer