Många företag som har avtal med offentlig sektor söker nu information om vilka rättighet och skyldigheter avtalsparterna har. Vi näringslivsorganisationer får många frågor om i vilken utsträckning ändringar av avtal är tillåtna enligt lagen om offentlig upphandling, LOU.
Det kan handla om företag som drabbats av resursbrist på grund av sjukskrivningar i personalen, underleverantörer som inte längre kan leverera varor och tjänster eller som går i konkurs.
Vad händer om de företag, vars kapacitet man åberopat, inte längre finns kvar? Många företag känner stor oro och frustration när myndigheter hotar med vitesföreläggande då företagen inte längre kan leverera utlovade varor och tjänster.
Frågor om force majeure är vardag och hot om rättsliga processer från offentlig sektor förekommer.
Krisen slår hårt mot näringslivet. I princip alla branscher är drabbade. Enligt Arbetsförmedlingen har 36 800 personer blivit varslade om uppsägning mellan den 1 och 29 mars, vilket är historiskt höga tal. Konkurshotet vilar tungt över många företag.
Almegas förbund och jourrådgivning är nedringda av hårt drabbade tjänsteföretag som ser sig tvingade att permittera eller säga upp personal. Många företag får svårt att utföra sina leveranser på grund av att deras egen personal hamnar i karantän, men det kan även handla om företag som är oroade över att företagens kunder stänger sin verksamhet och företagens tjänster inte längre efterfrågas såsom avtalat.
Företagarnas organisation och juridiska rådgivning vittnar om högtryck i frågor kring permittering, kreditgivning och konkurshot. Företag inom besöksnäring och turism har marknader som i stort sett försvunnit inom loppet av några få dagar. De företag som har kapacitet och vill bidra till att lösa det offentligas akuta behov varor och tjänster möts av oro av upphandlare som är rädda för att begå brott mot upphandlingslagstiftningen eller andra regler.
De flesta företag som har kontrakt med det offentliga påverkas av krisen. Den ekonomiska risken är dock störst för de många mindre företagen som har lägre kapacitet att hantera förändringar i efterfrågan och i försörjningskedjan.
Vårt budskap till offentlig sektor är att det inte är konstruktivt att hota med vite vid brist i leveransen. Prata i stället med de leverantörer som ni har avtal med. Hur ser deras situation ut?
Många företag är starkt beroende av försörjningskedjan och om någon del i kedjan inte längre kan leverera påverkas hela flödet. För en dialog om vad som är möjligt att i dagsläget leverera och vad som inte är det. Försök nå lösningar i samförstånd.
Vi möter även stor oro från företag som har offentlig sektor som största kund och befarar att dessa kommer att stänga och inte längre behöver avtalade leveranser. Vi vill uppmana alla offentliga aktörer som kan komma att begränsa sin verksamhet att i dialog med sina leverantörer och inom ramarna för upphandlingsreglerna se om det är möjligt att fortsätta leveranserna. I stället för att åberopa force majeure behöver offentlig sektor i sådana situationer hedra ingångna avtal så långt möjligt. Annars kommer många företag slås ut.
Även Upphandlingsmyndigheten har i dagarna uppmärksammat den allvarliga situation vi nu står inför. Upphandlingsmyndigheten uppmanar upphandlande myndigheter att vara stabila kunder i orostider. I myndighetens nyhetsbrev understryks bland annat vikten av dialog och ömsesidig förståelse samt konstruktiv och flexibel tillämpning av avtalsvillkor.
Myndigheten lyfter även att offentliga inköp kan ha en stabiliserande effekt på ekonomin och att de offentliga inköpen därför bör fortsätta som vanligt. Allt detta vore mycket välkommet för hårt drabbade leverantörer. Vi tror att de flesta myndigheter gärna ser att företagen överlever den akuta kristen och hoppas kunna ha dem som avtalspart även i framtiden. Offentlig sektor kan bidra till att göra detta möjligt.
Ulrica Dyrke
Upphandlingsexpert, Almega
Magnus Johansson
Upphandlingsexpert, Företagarna
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer