Det pratas mycket om it-upphandlingar. Kraven på myndigheter att erbjuda smarta och välfungerande tjänster fortsätter att växa, samtidigt som publiken inte visar tålamod när de inte gör det. Med skandalen på Transportstyrelsen färskt i minnet och med en ny säkerhetsskyddslag har säkerhet blivit en viktig aspekt i it-upphandlingar.
It kan därutöver spela en central roll i att minska klimatavtrycket, bland annat genom mer hållbar tillverkning och distribution samt genom de möjligheter digitalisering skapar för användare och organisationer.
Det finns exempel på dåliga upphandlingar som lämnat beställande myndighet i en ohållbar situation – med dåliga användarupplevelser, icke-fungerande lösningar, skenande priser och överprövningar. Det är problem som många gånger hade kunnat undvikas med ganska enkla medel.
En it-upphandling är komplex, olika avdelningar har olika krav och viktiga områden måste vägas emot varandra. Inget får förbises, inget får negligeras. Myndigheten ska få till en upphandling med bra konkurrens som sedan en återförsäljare vinner och ska leverera it-utrustning under de kommande fyra åren.
Det är i dialogen vi finner möjligheter – och det är när vi är lyhörda som vi kan kompromissa och hjälpa varandra. Inköp av it-utrustning är inte något undantag.
Sannolikheten för att upphandlingen och sedermera leveransen under avtalsperioden blir framgångsrik för alla parter är väsentligt högre när vi pratar med varandra. Och inte bara efter att avtalet är undertecknat utan även under processen att skapa själva upphandlingen.
Trots det finns det försvinnande få exempel på när beställaren tar initiativ till dialog med oss tillverkare. Tillverkarsidan lämnas ofta helt utanför, och beställaren vänder sig i stället direkt till återförsäljarledet som vanligtvis står på kontraktet men som inte är expert på de produkter som kunden behöver.
Det är viktigt att beställare och återförsäljare för dialog – men det är lika viktigt att prata med tillverkarna som besitter kunskapen kring produkternas och leverantörskedjans möjligheter och utmaningar.
Fråga oss gärna om vi kan klara kraven innan upphandlingen läggs ut. Då ökar chansen att träffa rätt från början så att staten, regioner och kommuner får de bästa produkterna till bästa leverans och till bästa priser. Och med en positiv effekt på vår miljö.
Det har aldrig pratats så mycket om it-upphandlingar som nu. Men glöm inte att prata med oss!
Lucas Pattenden
Anbudschef för offentlig sektor, Dell Technologies Sverige
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer