Landstinget Gävleborgs partnerskapsupphandling av laboratoriemedicinska tjänster prisas med utmärkelsen Handslaget. Jan-Erik Olsson, landstingets avtalscontroller, var ansvarig upphandlare. Han ser partnerskapet som en banbrytande och ny form av samarbete inom laboratoriemedicin i Sverige:
– Det här kommer leda till en mer flexibel och effektiv användning av resurser som innebär större värden för både patienter och organisationen.
Prisjuryn fäster vikt vid valet av ett tillvägagångssätt som öppnar för flexibilitet, effektiv användning av resurser och riskfördelning under avtalsperioden. Med en helt ny och omfattande öppenhet gentemot leverantör ges möjligheter till innovativ samverkan.
Enligt Jan-Erik Olsson har två års hårt arbete burit frukt och han känner sig mycket hedrad.
– Om äran med att ha fått priset förvaltas på rätt sätt kan laboratoriemedicin och medarbetarna bli viktiga budbärare av partnerskapskonceptet i mötet med andra landsting.
Petter Karlsson, avtalsdirektör vid Landstinget Gävleborg, beskriver ett unikt samarbete mellan en verksamhet i landstinget och en partner:
– Vi har noga lyssnat in olika aktörer för att få till ett avtal som passar både partnern och landstingets behov.
– Mina kollegor har nu fått uppmärksamhet och bevis på att dem och landstinget är kompetenta som inköpare och attraktiva som samarbetspartners
Landstinget Gävleborg kommer dessutom att göra en besparing på cirka tre miljoner kronor per år under de fyra år som avtalet med diagnostikföretaget Roche.
Jan-Erik Olsson och Angela Fessé tog emot priset under Upphandlingsdagarna i Stockholm. Prisutdelare var fjolårsvinnaren Theresa Hägglund från Norrbottens Läns Landsting. Övriga nominerade för priset var Inköp Gävleborg, Region Skåne, Sveriges Domstolar, Upphandlingsbolaget i Göteborg och Örebrobostäder.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer