I rapporten Hinder hotar hållbar stad listar Stockholms Handelskammare regelhinder för huvudstadens klimatmål.
Offentlig upphandling är ett område som pekas ut som en broms för omställningen till en mer hållbar stad.
För även om Stockholms stad ofta ställer krav kring miljö, klimat och hållbarhet upplever många företag att lägsta pris ändå alltid vinner i slutänden, enligt rapporten.
Handelskammaren konstaterar att det är en stor utmaning för upphandlande myndigheter att hålla sig uppdaterade om nya lösningar. Utdragna upphandlingar gör också att lösningar riskerar att bli föråldrade innan de kommer på plats.
”En närmare dialog mellan kommuner, och mellan kommun och näringsliv, skulle kunna bidra till ökat kunskapsutbyte i detta avseende. I så fall kan resultatet bli att upphandlingsunderlagen i högre grad än idag kan bidra till att accelerera den gröna omställningen”, enligt Stockholms Handelskammare.
”För även om Stockholms stad ofta ställer krav kring miljö, klimat och hållbarhet upplever många företag att lägsta pris ändå alltid vinner i slutänden, enligt rapporten”
Vad menar man? Att Sthlm Stad ställer krav på miljö men ändå är de något företag som är billigare än konkurrenterna och vinner? Vad är problemet?
Rätt krav till lägst pris är det skattebetalarna är intresserad av.
Ja, verkligen. Närmast obegripligt att en så pass renommerad organisation föreslår detta utan djupare underlag eller analys, inte minst i ett EU-perspektiv.
Ur rapporten: “…Förhoppningsvis skulle det kunna leda till högre krav vad gäller miljö och klimatnytta, som i praktiken får genomslag och trumfar eller åtminstone likställs med priset…”
Här har man ju inte fattat hur utvärderingsmodeller funkar. För att få en så rättvisande modell som möjligt så ska nyttan prissättas med alternativkostnaden. Är det t.ex. billigare att spara in på CO2 genom att bygga fällor på kraftvärmeverk än att uppföra en byggnad betongfritt så är det så vi ska spendera skattepengarna. Inte alltid välja bästa lösningen utan den som ger mest värde. Sedan kan man såklart vilja vara föregångare för att nya metoder ska få fäste på marknaden, men då ska det kanske vara ett obligatoriskt krav och inte ett utvärderingskriterie.