Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, Sabo, hjälper medlemsföretagen att pressa byggkostnaderna. Sammanlagt tre ramavtalsupphandlingar har gjorts av nyckelfärdiga flerbostadshus, så kallade kombohus.
– Dagens bostadsbrist är så stor att det inte räcker med kompletteringsbebyggelse. Vi måste utmana oss själva, byggentreprenörerna och andra aktörer i hur vi bygger bostäder idag, säger Jonas Högset, ansvarig för nyproduktion på Sabo.
Organisationen har gett två arkitekter, Johanna Wiklander och Anna Karin Edblom på Aeow Arkitekter, fria händer att använda husen i olika konstellationer med uppdraget att presentera förslag på hela nya kvarter i stadsmiljö.
Arkitekterna visar hur kombohuskvarter skulle kunna skapas i Lidingö centrum strax utanför Stockholm. Där skulle 377 lägenheter och 26 affärslokaler kunna byggas till en kostnad som ligger 25 procent under det pris som är gängse idag.
Hälften av de bostäder som nyproduceras idag byggs i form av sammanhängande kvartersstrukturer. Enligt Jonas Högset måste den andelen öka för att klara regeringens mål om 250 000 nya bostäder till år 2020.
– De allmännyttiga bostadsföretagen kan och vill vara med och pressa priserna och därmed bidra till att Sverige kan nå målet för bostadsbyggande.
Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, vänder sig samtidigt till regeringen för att undanröja hinder i kommunernas arbete med att skapa täta och hållbara städer. Enligt Gunilla Glasare, avdelningschef på SKL., har förtätningen flera fördelar:
– Den är bland annat klimatsmart. Bilberoendet minskar när fler bor centralt och kan ta kollektivtrafiken eller cykeln till jobbet.
Ramavtalat kvarter blir billigare
Ramavtalsupphandlade kombohus behövs för att Sveriges nybyggnadsmål om 250 000 nya lägenheter till år 2020 ska nås. Enligt Sabos Jonas Högset kan kostnaderna för hela nya kvarter i stadsmiljö sänkas med 25 procent.
| 2015-03-05
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer