Fråga: Hej, jag hoppas ni kan hjälpa mig i denna fråga. Vilka rättigheter har vi i en beställarposition gentemot en leverantör som vill omförhandla sina timpriser under ett gällande ramavtal? Bakgrunden är att leverantören blivit uppköpta av ett större företag där man nu anser att man inte längre kan leverera till den timpenning som de tidigare angett i sitt vinnande anbud och därför nu vill ha mer betalt per timma samt ett större materialpåslag i %. Rent spontant så känns som att vi i beställarrollen har all rätt att kräva att leverantören hedrar gällande avtal varpå vi sen väljer att förlänga eller inte när nuvarande avtalsperiod löper ut. Vi är ett kommunalt bolag och lyder under LOU.
Tacksam för svar.
Svar: Tack för din fråga. Här kommer ett kort och allmänt hållet svar:
När det gäller förändring av priser i gällande ramavtal är utgångspunkten att ramavtalet ska följas. Om det finns en prisjusteringsklausul i ramavtalet så är det den som gäller och då enligt sin ordalydelse. Om det inte finns någon prisjusteringsklausul kan som huvudregel ingen förändring av priserna ske. En leverantör kan inte tvinga fram någon ändring av priserna. Dock finns i 17 kap. 9 § LOU en bestämmelse om ändringar av mindre värde – denna bestämmelse gäller även på avtal och ramavtal upphandlade enligt 2007 års LOU. Bestämmelsen lyder:
Ett kontrakt eller ett ramavtal får ändras utan en ny upphandling, om kontraktets eller ramavtalets övergripande karaktär inte ändras och ökningen eller minskningen av kontraktets eller ramavtalets värde är lägre än:
1. det tröskelvärde som avses i 5 kap. 1 §, och
2. 10 procent av kontraktets eller ramavtalets värde, om det är fråga om varuupphandling eller upphandling av tjänst, eller 15 procent av kontraktets eller ramavtalets värde, om det är fråga om upphandling av byggentreprenad.
När värdet av ändringen uppskattas ska samma principer användas som vid uppskattning av värdet av en upphandling enligt 5 kap. Om flera ändringar görs efter varandra, ska det samlade nettovärdet av ändringarna jämföras med de värden som anges i första stycket.
Som du ser av bestämmelsen får den användas under vissa förutsättningar och vad som är viktigt för er är att ni håller er inom de värdebegränsningar som finns och att ändringen inte med för att ramavtalets övergripande karaktär ändras. Notera också att ni inte har någon skyldighet att tillåta en ändring – utan att ni får göra det. Ni måste således vara överens om ändringen.
Om ändring av priset sker som inte följer av prisjusteringsklausul och inte heller håller sig inom ramarna för 17 kap. 9 § LOU så föreligger troligen en väsentlig ändring av avtalet, dvs. en ny upphandling som inte har annonserats (en otillåten direktupphandling). Mer ledning om vad som är en väsentlig ändring finns i 17 kap. 14 § LOU. Om ni gör er skyldig till en otillåten direktupphandling riskerar ni överprövningar, skadestånd och upphandlingsskadeavgift.
Hoppas detta svar hjälper er.
Hälsningar
Anna Ulfsdotter Forssell
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer