Efter en lång process trädde den så kallade IPI-förordningen ikraft i augusti ifjol och i väntan på ”skarpt läge” så manar Svenskt Näringsliv i ett inlägg leverantörsmarknaden att ha beredskap för IPI-åtgärder.
Ellen Hausel Heldahl, Svenskt näringslivs upphandlingexpert, skriver att svenska företag behöver känna till de så kallade ad on-bestämmelserna i IOP-förordningen som reglerar att svenska företag som tilldelats ett kontrakt inte får lägga ut mer än 50 procent av kontraktsvärdet på företag i länder som omfattas av en IPI-åtgärd.
”Detta medför att svenska företag måste ha god kännedom om varifrån underleverantörerna/supply chain har sitt ursprung och kunna visa detta för den upphandlande myndigheten/enheten.
Myndigheterna måste inkludera hänvisningar till dessa skyldigheter i annonsen om upphandling så att företaget är medvetna om vilka krav som gäller vid tilldelning av kontrakt.”, skriver Ellen Hausel Heldahl.
EU-kommissionens vägledning finns nu som stöd för att hantera en situation med IPI-åtgärder.
Frågan blir i praktiken aktuell om EU-kommissionen inleder en utredning och fattar beslut om IPI-åtgärd med stöd av en genomförandeakt.
Det har ännu inte hänt men är en möjlighet för att EU att agera mot länder som stänger sin hemmamarknad för offentlig upphandling.
Upphandlingsmyndigheten publicerade en text om IPI i höstas och bevakar utvecklingen för att kunna ge stöd i ett skede med IPI-åtgärder
Sophia Anderberg, senior jurist på Upphandlingsmyndigheten, betonar att IPI-förordningen i nuläget inte innebär några krav på upphandlande organisationer eller leverantörer.
– För leverantörer är samtidigt IPI-förordningen en av många anledningar att försäkra sig om att ha kontroll över ägarförhållanden och leveranskedjor, och att kunna lämna information om dessa förhållanden. Detta följer av att en IPI-åtgärd kan innebära krav på leverantörer som lämnar anbud rörande ägarförhållanden, och särskilda krav på vinnande leverantörer som rör leveranskedjor.
– Det kan därför exempelvis finnas anledning att i god tid överväga om det finns anledning att beakta IPI-förordningen i avtal med underleverantörer, säger Sophia Anderberg.
Beloppsgränserna för upphandlingar som berörs av förordningen är 5 miljoner euro för varor och tjänster samt 15 miljoner euro för byggentreprenader och koncessioner.
– Om Kommissionen fattar beslut om en IPI-åtgärd så kommer beslutet innehålla mer specifik information om vilka upphandlingar som berörs, såsom kategorier av varor och tjänster som omfattas, kategorier av upphandlande organisationer och leverantörer som berörs, och tillämpliga tröskelvärden, säger Sophia Anderberg.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer