Det har varit många turer kring Region Skånes it-system för vården. Först var det tänkt att de skulle upphandla en vårdinformationsmiljö tillsammans med Stockholms läns landsting och Västra Götalandsregionen.
I stället för att delta i den gemensamma upphandlingen hoppade Region Skåne av upphandlingen och tog i stället sikte på att uppdatera de skånska sjukhusens journalsystem, från Melior till Melior+. Det långsiktiga målet är att inom fyra år ha ett fåtal system i Region Skåne som alla kan kommunicera med varandra.
De juridiska turer som följt på uppgraderingen ledde till överklaganden och enligt en dom från kammarätten (pdf) var uppgraderingen en otillåten direktupphandling och hela processen fick göras om.
En ny upphandling, konkurrenspräglad dialog, påbörjades i december 2016 med fyra intresserade företag. Mer än 300 medarbetare från hälso- och sjukvården var engagerade i utvärderingsarbetet.
Vinnare av upphandlingen blev Cerner Sverige som tog hem ett kontrakt värt 1,046 miljarder kronor. Avtalet sträcker sig till 2025 med möjlighet till förlängning till 2033.
– Vi är först ut i Sverige med att upphandla ett sammanhållet it-system för vården. Personalen kommer att få ett effektivare arbetsredskap och kan lägga mer av sin arbetstid på patienter, säger Henrik Fritzon, S, regionstyrelsens ordförande.
Nu ersätts flera befintliga it-system, med varierande funktionalitet och ålder, med en enda helhetslösning. It-systemet omfattar ett nytt journalsystem men också all annan informationshantering inom sjukvården. Verktyget innebär möjligheter till ökad patientdelaktighet och förbättrad arbetsmiljö för medarbetarna.
– Från flera system som inte har förstått varandra, till ett system som pratar samma språk oavsett var i vårdkedjan du befinner dig. Region Skånes medarbetare har ett otroligt viktigt jobb och gör skillnad varje dag. De förtjänar ett tekniskt stöd som hjälper dem i deras vardag med att ta hand om Skånes patienter snabbt och patientsäkert. Det kommer vi att få med det nya systemet, säger Alf Jönsson, regiondirektör.
Införandet kräver stora insatser både i finansiering av investeringen och från personalens sida. Fördelarna ska innebära frigörande av arbetstid då en stor mängd arbetsmoment och dubbelarbete kan undvikas framöver.
– Investeringen i ett nytt informationssystem är en förutsättning för att fortsätta digitalisera vården, förbättra tillgänglighet och patientsäkerhet. Äntligen får vi ett och samma system för primärvården och sjukhusen. Patienterna behöver inte längre upprepa sin historia vid varje vårdkontakt. Anteckningar i din journal kan göras direkt av läkaren, till exempel vid din säng på sjukhuset med hjälp av en padda. Provremisser kan skickas direkt till provtagningsenheterna och resultat skrivas in direkt på din journal. En bättre dokumentation ledder till snabbare diagnostisering och bättre behandling, säger Dolores Öhman, MP, ordförande i e-hälsoberedningen.
Arbetet med den digitala vårdplattformen blir det mest omfattande förnyelseprojekt i Region Skånes historia och stor vikt kommer att läggas på förarbetet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer