På fredag tar hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om ambulanssjukvården ska återtas i egen regi i Region Skåne. Beslutet tas slutgiltigt i regionfullmäktige. Regionledningen, som består av S och MP, har meddelat att de vill att övergången sker för hela Skåne i samband med att de nuvarande avtalen med Falck Ambulans och Samariten löper ut 2018.
– Det var ett av våra vallöften. Vi vill ge ambulanssjukvården långsiktiga förutsättningar, säger regionrådet Anna-Lena Hogerud (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden till Sydsvenskan.
Enligt tidningen har Falck Ambulans verksamhet i Malmö stått stilla över 100 timmar bara i juli på grund av personalbrist. För det har Region Skåne krävt miljonbelopp i viten. Samariten har dock, enligt tidningens uppgifter, skött sina åtaganden.
Oppositionen, Allians för Skåne, menar att beslutet skulle innebära en ökad kostnad på cirka 250 miljoner kronor årligen och pekar på att det i beslutsförslaget, när det gäller skillnader i driftsform, står att: “Några objektivt noterbara skillnader i kvalitet kan däremot inte konstateras”.
– Ambulansfrågan har tyvärr handlat mer om ideologi än vad som är bra för patienterna. Därför blev jag glad när vi kristdemokrater fick igenom en motion om att utreda driftsform förutsättningslöst. Att styret nu lägger förslag som saknar stöd i utredningen och riskerar att försämra vården, är verkligen djupt beklagligt. Så tar vi inte ansvar för vården, säger Birgitta Södertun (KD) gruppledare.
Tillsammans med sina allianskollegor lyfter hon fram en jämförelse med Västra Götalandsregionen, som återtog all ambulansverksamhet 2010. Detta innebar, enligt Allians för Skåne, en ökad kostnad på 238 miljoner kronor om året, utan att det gav mer ambulansvård för pengarna.
– Att återta ambulanssjukvården i offentlig regi är ett vallöfte som saknar någon som helst grund, blir det verklighet skulle det innebära att styret är bereda att offra en ambulans i varje skånsk by, vilket kostnaderna motsvarar för att återta ambulansen i egen regi, säger Lars Göran Wiberg (C) ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer