–Det är hedrande att Region Stockholms klimatarbete uppmärksammas. Nu får vi större möjligheter att påverka internationellt, kommenterar nya EHCC-ordföranden Charlotta Brask.
–Vi har minskat klimatutsläppen med nästan 70 procent sedan 1990 och ligger långt fram när det gäller miljökrav i upphandling. Det finns många fördelar med att samarbeta, som att dela goda exempel, bli starkare tillsammans och påverka ledare och leverantörer att ställa om snabbare för mindre klimatutsläpp.
I mitten av april hade det europeiska klimatrådet EHCC i digital form sitt första möte med Charlotta Brask som ordförande för en kommande tvåårsperiod.
EHCC samlar medlemmar från sex länder, både större vårdgivare och enskilda sjukhus.
Inriktningen är att hälso- och sjukvårdens klimatarbete ska stärkas. På mötet nyligen diskuterades en tänkbar modell för en klimatfärdplan för de närmaste tio åren.
-Den ska visa hur hälso- och sjukvården kan minska sina klimatutsläpp, bygga upp beredskap för ett varmare klimat och förmedla vikten av att vi agerar nu. Vi tog också upp hur vi inkluderar de länder i Europa som inte har kommit lika långt i sitt klimatarbete, säger Charlotta Brask.
Charlotta Brask har i en intervju ifjol beskrivit Region Stockholms långvariga arbetet med lägre klimatavtryck där fokus växlat från att åtgärda direkta utsläpp till att minska den indirekta klimatpåverkan genom att ersätta produkter som kräver fossil råvara till alternativ med biobaserat ursprung.
I regionens miljöprogram för perioden 2017-2021 är inriktningen tydlig.
”Landstingets ambition är att vara en ledande aktör i Europa när det gäller hållbarhetskrav i offentlig upphandling. Region Stockholm ska genom upphandlingsprocessen bidra till samhällets övergång till en cirkulär och biobaserad ekonomi genom att sträva efter att köpa in produkter som är långsiktigt hållbara för att i slutändan minimera andelen avfall.”
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer