Granskningen visar att närståendetransaktioner – definierat som myndighetsinköp från företag som har kopplingar till myndighetens anställda eller dess anhöriga – förekommer relativt sällan.
Men i omkring 100 fall har det bedömts finnas en potentiell risk för förtroendeskada. Om det däremot rör sig om oegentligheter avstår Riksrevisionen från att värdera eftersom det skulle kräva en djupare granskning.
Fem stora myndigheter har studerats – Arbetsförmedlingen, Polisen, Skogsstyrelsen, Tillväxtverket och Trafikverket. Tillsammans står de för ungefär 40 procent av statens totala inköp.
– I samtliga granskade myndigheter förekommer det potentiellt förtroendeskadliga inköp, och vi ser inget som tyder på att det är annorlunda i andra myndigheter. Vår slutsats är att alla myndigheter behöver kunna hantera detta på ett sätt som minimerar risken för oegentligheter, säger riksrevisor Helena Lindberg (bilden).
Riksrevisionen betonar att det inte handlar om någon nolltolerans för närståendetransaktioner. Både näringsfriheten och principen om konkurrensneutralitet gör att sådana inköp kan förekomma utan att vara i strid med rutiner och lagstiftning.
Men Riksrevisionen vill se ökad vaksamhet från myndighetshåll för att motverka förtroendeskadliga inköp, som i vissa fall även kan handla om oegentligheter.
De granskade myndigheternas rutiner bedöms generellt vara goda, men det är ett problem att de inte alltid får genomslag i hela verksamheten.
– En utmaning är att närståendetransaktionerna saknar ett tydligt mönster: De sker i skilda delar av myndigheterna, de aktuella företagen är verksamma i ett stort antal branscher och beloppen varierar kraftigt. Det innebär att myndigheterna behöver ha ett fungerade skydd i hela verksamheten, säger Marianne Danielsson, projektledare för granskningen.
Hon pekar några tänkbara åtgärder:
– Det handlar till exempel om att alltid inkludera förekomsten av oegentligheter kopplade till inköp i myndigheternas riskanalysarbete och att regelbundet belysa problematiken med bisysslor. Dessutom behöver frågor om jäv lyftas och hanteras vid upphandlingar.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer