![Anne Vadasz](https://upphandling24.se/wp-content/uploads/2025/02/www.anne_.jpg)
Enligt det utredningsförslag som presenterades igår ska Upphandlingsmyndigheten (UHM) få ett bredare uppdrag genom att ”ta över” Statens inköpscentral (SIC) som idag är en del av Kammarkollegiet.
UHM och SIC har idag runt 70 medarbetare vardera.
Kammarkollegiets generaldirektör Anne Vadas Nilsson betonar i en kommentar att både UHM och Kammarkollegiet har samhällsviktiga uppdrag.
– För att helt kunna bedöma om det är en god idé att slå samman dessa verksamheter behöver vi läsa förslagen närmare. Jag förutsätter också att betänkandet remissbehandlas och då kommer vi att återkomma närmare i ett remissvar. Sedan blir det givetvis upp till regeringen hur detta ska tas vidare, säger Anne Vadasz Nilsson, generaldirektör för Kammarkollegiet.
Den statliga utredningen har haft sitt fokus på effektivisering av små myndigheter med färre än 100 anställda. Förslagen går nu vidare till beredning i Regeringskansliet.
Civilminister Erik Slottner är positiv till inriktningen:
– Statsförvaltningen behöver organiseras med tydligare fokus på statens kärnuppgifter, färre myndigheter och en förvaltning som kan bidra till att göra staten mer effektiv, mer ändamålsenlig och mindre fragmentiserad. Med den här utredningen som grund ser jag fram emot att ta ställning till de olika förslagen, säger han i ett pressmeddelande.
I utredningen berörs problematiken med en organisation där en ny, större myndighet – med namnförslaget Myndigheten för offentliga affärer – ska fungera både som rådgivande expertmyndighet och ha en operativ upphandlingsverksamhet.
Utredningen ser en risk för intressekonflikter och att myndigheten kan uppfattas att sitta på dubbla stolar, men menar att förslagets fördelar för att uppnå kostnadseffektivitet och minska sårbarhet för personalförändringar överväger de risker som finns.
Statens inköpscentral har funnits sedan 2011 när statens ramavtalsupphandling lokaliserades till Kammarkollegiet. I länken en intervju med inköpscentralens chef Anna Clara Törnvall Wittgren i samband med tioårsjubileet 2021.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer