Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har genomfört en intervjustudie i ett trettiotal kommuner utifrån att kommuner signalerat ett ökat problem med välfärdsbrott.
En av slutsatserna i rapporten är att otillåten påverkan är ett särskilt allvarligt och ett växande problem. Det innebär att enskilda medarbetare eller verksamheter påverkas att fatta ett visst beslut som gynnar en invånare, ett företag eller en förening.
– Det är allvarligt att en enskild medarbetare eller förtroendevald utsätts för otillåten påverkan. Det riskerar att leda till en tystnadskultur, vilket aldrig ska tolereras. Hot och våld förekommer och det saknas alltför ofta effektiva strukturer för att sätta stopp för brottsligheten, säger SKR:s ordförande Anders Knape.
Det finns generellt en kunskapsbrist om hur välfärdsbrott genomförs samt avsaknad av verktyg och samordning, enligt rapporten. De intervjuade i undersökningen efterfrågar också ett tydligare ledarskap och en tydligare styrning från kommunens ledning.
– Många kommuner har bra diskussioner och arbetar målmedvetet för att motverka brott, men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Det behövs dock bättre samverkan mellan myndigheter och ett nationellt stöd samt att samverkan fungerar även i mindre kommuner där myndigheter inte finns på plats. SKR kan också bidra med arenor för att dela erfarenheter och goda exempel samt genomföra utbildningsinsatser, säger Anders Knape.
I början av 2022 ska SKR presentera ytterligare åtgärder för att stödja kommuner och regioner i deras arbete mot välfärdsbrott.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer