4-3 håller på att bli ett återkommande voteringsresultat i Göteborgs stads inköps- och upphandlingsnämnd. Med fyra röster från S, MP och V har det räckt för att vinna voteringar när alliansblocket endast har tre röster i nämnden.
Den avgörande faktorn har varit att Demokraternas två ledamöter avstått från att rösta.
4-3 blev utfallet när nämnden röstade om budget och inriktning för stadens inköpsorganisation och sedan blev det en repris när Alliansen inte fick igenom förslag om att mildra tre sociala upphandlingskrav.
-De omröstningar som varit i nämnden talar sitt eget språk och det är politikens villkor att ibland bli nedröstad. Men det är tråkigt att man från oppositionshåll gör avsteg från principen att stadens budget ska slå igenom även på nämndsnivå, kommenterar Nicola Hesslén, moderat ordförande i inköps- och upphandlingsnämnden.
-Från Alliansens sida har vi försökt diskutera med Demokraterna. Jag har inget svar på varför de agerat som de gjort med nedlagda röster. Att de är ett nytt parti och att det därför kan ta lite tid innan de tar ställning i alla frågor kan kanske ha spelat in.
Inom det rödgröna blocket är glädjen påtaglig över att Demokraterna åtminstone gett ett passivt stöd till vänsterpolitik.
Socialdemokraternas oppositionsråd Jonas Attenius ser det som ett tecken på att Göteborg har ett mycket bräckligt politiskt styre med ett samlat väljarstöd på strax under 30 procent.
-Inom S, V och MP har vi byggt upp ett bra samarbete kring upphandlingsfrågor under ett par mandatperioder och att vi nu är i opposition har inte förändrat den saken, säger Jonas Attenius.
-Vi är nöjda med att ha lyckats stoppa alliansens angrepp på sociala upphandlingskrav eftersom det riskerade att helt undergräva arbetet i Göteborg för schyssta villkor inom djurskydd, arbetsrätt och mineraler.
Alliansförslaget var att begränsa arbetsrättsliga villkor till LOU:s kravnivå för att stimulera ökad konkurrens mellan anbudsgivare.
Alliansen menar också att kraven på att försöka minimera inköp av produkter som kan innehålla så kallade konfliktmineraler gått för långt då det innebär merarbete och merkostnader till ingen nytta.
Djurskyddskraven ville Alliansen begränsa till livsmedel och därmed exkludera andra produkter med animaliskt ursprung och även där med hänvisning till merarbete och ökade kostnader.
Men allt detta röstade nämnden nej till. Jonas Attenius är upprörd:
-Upphandlingsvillkor är en rödblå konfliktlinje på många håll, även nationellt, men i Göteborg har det blivit särskilt tydligt. Det finns en historik kring att så fort vi vill göra något som går lite längre för att gynna exempelvis miljö eller sociala insatser så reagerar allianspartierna. Det är också slående hur aktivt man jobbat för att försöka riva upp sociala upphandlingskrav nu under våren.
Nicola Hesslén är förvånad över reaktionerna från socialdemokratiskt håll:
-Det är egentligen inga jättestora skillnader, Vi tycker också att det är viktigt med exempelvis miljökrav i upphandlingar. Men det skiljer lite i avvägningen mellan pengar och nytta. De tre punkter som Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet drivit igenom tar mycket tid och kraft från organisationen och till liten eller ingen nytta.
-Jag upplever att Socialdemokraterna blivit fullständigt osakliga när man exempelvis påstår att vi vill slopa arbetsrättsliga villkor. Så är inte fallet men vill begränsa kraven till LOU för att underlätta för mindre aktörer att delta i upphandlingar.
Problemet med nämndens budgetbeslut är enligt Moderaterna att det kan leda till finansieringssvårigheter. Alliansen vill kraftsamla för att prioritera ett arbete för att stärka inköpsanalys och kategoristyrning.
Jonas Attenius set inget motsatsförhållande:
-Kritiken mot att vi skulle prioritera schyssta upphandlingar framför god, ekonomisk upphandling är inte befogad. Tvärtom har Socialdemokraterna drivit frågor om kostnadseffektiv upphandling tydligt. Ett av de sista beslutet innan vi lämnade ifrån oss makten i Göteborg efter 24 år var exempelvis att investera 7,5 miljoner kronor i ett inköpsanalyssystem för att öka kunskapen kring hur vi upphandlar och kunna genomföra förbättringar för mer samordnade inköp.
Spänningen är förstås stor kring hur Demokraterna kommer att agera framöver. Båda huvudblocken hoppas kunna hitta samarbetsformer med Göteborgspolitikens kometparti.
Demokraterna samlade nästan 17 procent av rösterna i kommunvalet, endast 3,5 procentenheter mindre än Socialdemokraterna.
-Demokraterna är ett nytt parti med många nya politiker och därför är det kanske inte förvånande att man ibland avstår från att rösta. Tiden får nog utvisa hur de positionerar sig, men vi känner att vi kan samtala med dem och som jag uppfattat det så tycker Demokraterna att hållbarhet och sociala krav är viktiga frågor, säger Jonas Attenius
Nicola Hesslén kommenterar:
-Jag har inte gett upp hoppet om att vi kan nå en samsyn med dem kring frågor som gäller inköp och upphandling. Jag uppfattar Demokraterna som intresserade av frågorna och pålästa.
David Nyberg, som representerar Demokaterna i inköps- och upphandlingsnämnden, beskriver partiets inställning:
-Ingen kan räkna med vårt stöd per automatik i nämnden. Jag kan också känna att högervänster-skalan inte har samma betydelse för frågor som rör inköp och upphandling, jämfört med exempelvis en stadsdelsnämnd där det blir mer ideologi. En kompromissvilja måste finnas.
-Beställarkompetens och bra analysverktyg ser vi som särskilt viktiga frågor för att Göteborgs stad ska utveckla en bättre inköpsorganisation. För oss blir det viktigt för hur vi väljer att samarbeta med andra partier att vi får respons när vi föreslår satsningar på en förbättrad analysfunktion.
Att Demokraterna inte röstade om budget och sociala krav förklarar han med att beslutsunderlaget kom sent.
-Vi har en skyldighet att vara pålästa inför de beslut vi fattar. Vi är också i en situation som nytt parti där vi lyssnar och lär oss mycket, säger David Nyberg.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer