Det är Dagens nyheter som rapporterar att oppositionen i sin helhet säger nej till krav på kollektivavtal för stadens leverantörer.
Styrande trion Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet skulle i så fall med sina 40 mandat av 81 förlora en omröstning.
”Pilotupphandlingen” för renovering av en skola skulle därmed inte få någon efterföljare.
Göteborgs stad krävde där att “centralt förhandlade kollektivavtal ska vara tecknade och tillämpas för alla arbetstagare oavsett yrkeskategori hos entreprenören och i förekommande fall hos underentreprenörer i samtliga led, när de utför arbete inom entreprenaden.”
– Det blir inga fler Dalaskolanavtal – så tolkar jag det, säger Moderaternas toppnamn Axel Josefsson till DN om betydelsen av omröstningen på torsdag.
Centerpartiet är normalt vågmästare inom lokalpolitiken i Göteborg, men därifrån kan inte det rödgröna styret vänta sig stöd.
Centerpartiets gruppledare Emmyly Bönfors ser leverantörskravet som småföretagarfientligt och pekar även på att det överlag bedöms strida mot proportionalitetsprincipen i LOU.
– Det är beklämmande att de verkar villiga att bryta mot lagen, säger hon om den rödgröna politiken på området.
Företagarna har anmält Göteborgs stad till Konkurrensverket i en process där myndigheten samlat in underlag för ett beslut om man ska vidare i ärendet.
”Upphandlingsvillkor ställs på sin spets i Göteborg”, är rubriken till en text på Företagarnas webbplats.
− Det rödgröna styret i Göteborgs stad har uttryckligen sagt att de vill utmana systemet med beslut om upphandlingskrav som inte har stöd i lag. Men det säger sig självt att kommunen måste förhålla sig till de lagar och regler som finns. Tydligen behövs ett beslut i fullmäktige för att klargöra detta, vilket i sig är rätt anmärkningsvärt, säger Magnus Johansson, Företagarnas expert på offentlig upphandling och konkurrens.
Stå på Er oppositionen och rösta i enlighet med gällande lagstiftning/upphandlingsregler.
Om inte politiker gör det varför ska andra följa gällande lagar?