– Vi utreder en hel del nya områden också för att avgöra om de bör finnas i vår erbjudandeportfölj. Exempelvis kan jag nämna kolonialvaror som kan vara som kan vara viktiga ur ett beredskapsperspektiv eller skyddslösningar i arbetet för cybersäkerheten, säger Martina Weische, operativ chef på Adda Inköpscentral.
Upphandlingsplanen innehåller information om de upphandlingar som annonseras under 2025 samt även ramavtal och dynamiska inköpssystem, Dis, som är aktuella för 2026.
– Planen ger tydlighet och stöd i kundernas strategiska planering. Vi gör upphandlingsplanen årligen för att stötta kommuner, regioner och deras bolag i deras egen upphandlingsplanering. Genom att se vilka ramavtal och dynamiska inköpssystem som Adda erbjuder framöver kan de istället lägga sina resurser på annat, säger Martina Weische.
Hon tillägger:
– Upphandlingsplanen ger även möjlighet för kommuner och regioner att utöka dialogen med leverantörer på den lokala marknaden. Vi hoppas att leverantörer uppmuntras att lämna anbud och konkurrera om att bli en av våra leverantörer på ett ramavtal eller Dis som kommunen eller regionen planerar att använda.
Hur färgar ökat fokus på försörjningsberedskap av sig i upphandlingsplanen?
– Ett exempel är reservkraften men vi har försörjningsberedskapsfokus i många andra fall. Att arbeta med robusta avtal och leveranser innebär inte bara att ställa krav i avtal och upphandling utan även att exempelvis känna marknaden och föra dialog över tid med leverantörerna.
– Det är en av anledningarna till att vi arbetar kategoristyrt. Vi har en avdelning som är experter på försörjningsberedskap och riskanalys och dessa samverkar kategorierna med i det dagliga arbetet, säger Martina Weische.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer