Vid den socialdemokratiska partikongressen röstades ett förslag igenom som innebär att kommuner och landsting i upphandlingar ska ges rätt att rikta dessa mot icke vinstdrivande aktörer. Elisabeth Thand Ringqvist, vd för Företagarnas, menar att detta är mycket tveksamt ur ett EU-rättsligt perspektiv.
– Det socialdemokratiska kompromissförslaget om vinster i välfärden riskerar att bli ett dråpslag riktat både mot valfriheten och mot småföretagen. Istället för att fokusera på kvaliteten riktas nu allt intresse mot frågan om driftsform.
Företagarna ser förslaget som ett stopp för den fria etableringsrätten i lagen om valfrihetssystem. I praktiken innebär det att LOV sätts ur spel, då denna bygger just på fri etablering för alla aktörer som möter de kvalitetskrav som kommuner och landsting har satt upp.
– Det här är en trist vändning i ett parti som fram till idag ansträngt sig för att närma sig näringslivet och främja tillväxten.
Arbetsgivar- och branschorganisationen Vårdföretagarna ser förslaget som det allvarligaste hotet mot valfriheten på många år:
– Det riskerar att leda till att lokala politiker godtyckligt begränsar eller stoppar valfriheten i vården, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef hos Vårdföretagarna.
Elisabeth Thand Ringqvist säger att LOV har varit avgörande för många småföretags möjligheter att etablera välfärdstjänster. Enligt Håkan Tenelius påverkas branschen redan nu av förslaget.
– Det förstärker den politiska osäkerheten. Vårdföretagen blir försiktigare med att anställa och entreprenörer drar sig för att starta verksamheter i vård och omsorg.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer