– Den som vill kunna utvecklas på en allt tuffare arbetsmarknad måste öka sin kommunikativa förmåga, säger Jackie Kothbauer som nyligen utkom med boken Du, Linkedin och Karriären.
Folk i it-branschen är bra när det gäller kärnkompetens, men glömmer att berätta vad de kan och har gjort. Det handlar om att vara tydlig och precisera, inte om att skryta.
– Extremt kunniga personer konkurrerar mot personer som är mindre kunniga men bra på att kommunicera. Ingenjörer och tekniker som ogillar offentlighet får en nackdel vid rekryteringarna och därför går jobben inte alltid till de mest meriterade.
Informationen på Linkedin och andra sociala nätverk är offentlig och används i allt högre utsträckning av tredje part. Monsters rekryteringssajt Talentbin använder exempelvis allmän information på nätet för att aggregera ihop profiler, utifrån information på Linkedin, Twitter och Facebook. Aggregerade profiler blir inte bättre än ursprunget.
– Jag har studerat ett tusental användare på Linkedin och många profiler där är urusla. De saknar information som krävs för att hamna på rekryterarnas träfflistor vid sökningar. Om rekryterarna ändå hittar sidorna så finns inte den information som gör profilerna intressanta vid en rekrytering, säger hon.
Det vanligaste misstaget är att bara skriva jobbtitel och arbetsgivare, inte vad man faktiskt har utfört i olika tidigare anställningar. Rätt utformade nätprofiler uttrycker både kärnkompetensen och förmågan att tillföra kundnytta till arbetsgivare och till kund, är utfomrade på ett sätt som tilltalar besökaren.
– Man kan inspireras av två extremer: framgångsrika politiker eller företagsledare vars yrkesframgångar talar för sig själva och skådespelare eller dokusåpastjärnor som bara har ett namn eller ett utseende, säger hon.
Som tekniker räcker det inte att framhäva kunskaper i vissa programmeringsspråk. Det gäller också att ha koll på hur rätt språken ligger i tiden. Vilka företag är på väg att kommersialisera en viss teknik? Genom att kombinera teknik- och affärskunnande kan man skapa helt nya kombinationer och som gör en betydligt mer intressant för en arbetsgivare.
När man har gjort den branschmässiga och övergripande analysen är det dags att gå ned på företags- och jobbnivå. Skapa en kortlista av 10-20 intressanta företag och ställ frågan ”var vill jag jobba?” och ”vad vill jag göra där?”.
– I den fasen kan det vara rätt att ta kontakt med presumtiva arbetsgivare med en kort intresseanmälan, så att man finns på deras radar.
Många jobbsökare har för lite information i sina profiler för att de ska hamna i rekryterarnas söklistor. Informationen är ofta gammal och irrelevant. I Jackie Kothbauers bok finns följande tio saker att tänka på:
TIO VIKTIGA SNABBKOLLAR
1. Vilken yrkestitel använder de som du vill bli hittad av? Precisera och specificera: programmerare är ofta för generellt, medan webbutvecklare av kundgränssnitt för betaltjänster på ett företag i finansbranschen är mer konkret.
2. Gör en snabbläst sammanfattning av din profil. Rekryterare orkar inte läsa alla långa versioner. Ha en kort, snärtig och heltäckande sammanfattning och lämna detaljerna till den långa texten.
3. Maximera värdet av din yrkeserfarenhet. Fokusera på vad du har gjort, inte bara formella befattningar.
4. Dra full nytta av din utbildning. Beskriv vad du har lärt dig och vilka kunskaper utbildningen har givit.
5. Projekt är en allt viktigare arbetsform. Lista några viktiga projekt från karriären som har gått bra.
6. Välj rätt foto. Skippa passfototänket och möt besökaren med ett leende.
7. Referenser gör att du slipper skryta och blir trovärdig. Hänvisa till specifika jobberfarenheter.
8. Fatta poängen med grupper. Sök efter relevanta grupper på sociala medier, utifrån medlemmarnas antal och inriktning, branschtillhörighet eller geografisk tillhörighet.
9. Det tar ingen tid att statusuppdatera. Gilla, kommentera och dela. Statusuppdateringen gör en synlig.
10. En Linkedinprofil på flera språk banar väg för en internationell karriär. I dag finns stöd för 23 språk och en variant av profilen på engelska är en bra början.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer