Vid ett akut läge är det inte LOU som är första prioritet när det, till exempel, behöva köpas in och upphandla varor och tjänster som sjukvård, transporter, boenden, madrasser, mat och kläder. Men det går att följa LOU även i krissituationer.
För att stötta upphandlande myndigheter i sådana situationer tog Upphandlingsmyndigheten, i anslutning till flyktingströmmen hösten 2015, fram en vägledning i hur offentliga myndigheter kan tillämpa upphandlingslagstiftningen vid akuta påfrestningar.
Vägledningen innehåller bland annat vilka upphandlingsaspekter som kan aktualiseras när myndigheter behöver tillgodose behov som uppkommit med anledning av den rådande situationen.
Där går det också att läsa vilka upphandlingsförfaranden som är möjliga att använda, särskild vikt läggs vid förhandlat förfarande utan föregående annonsering samt direktupphandling.
I vägledningen tas även anbudens giltighetstid och avtalsvillkor upp i ett läge där förutsättningar förändras vid en krissituation. Här går också att läsa vad som gäller kring överprövning av upphandling respektive avtals giltighet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer