Stadskansliet i Göteborg har presenterat en omfattande handlingsplan som syftar till ökad öppenhet och intern kontroll. Planen, som kommer att behandlas av kommunstyrelsen den 26 januari, är resultatet av flera utredningar som genomförts parallellt under fjolåret.
I planen ingår en översyn och i vissa fall revidering av regelverk, riktlinjer och policies. Hit hör upphandlingspolicy, etisk policy och riktlinjer för bisysslor. Obligatorisk utbildning för alla medarbetare när det gäller förhållningssätt, etik, moral och kommunikation övervägs.
Som första kommun i landet vill Göteborg inrätta en så kallad whistleblowerfunktion. Hit ska vem som helst – anonymt om så önskas – kunna rapportera misstankar om oegentligheter. Modellen för hur känsliga tips ska mottas och hanteras rent praktiskt är inte helt klar, men förhoppningen är att funktionen ska vara igång i juli månad.
En gemensam byggprocess ska försvåra mutor och dessutom förbättra den ekonomiska styrningen. Idag är ansvaret för stadens byggande fördelat på flera olika förvaltningar och bolag utan gemensam samordning.
En förstudie om vilka funktioner, roller och ansvarsområden som ska finnas på en internrevisionsfunktion på stadskansliet inleds. Den interna kontrollen förbättras med en obligatorisk självvärderingsmodell i form av ett frågebatteri.
– Självvärderingsmodellen provas redan i en stadsdel, ett bolag och en nämnd, berättar stadsdirektör Åke Jacobsson.
Just nu pågår tio förundersökningar om mutbrott som berör förvaltningar och bolag inom Göteborgs stad. Ett tjugotal personer är misstänkta, men enligt Nils-Eric Schultz kan antalet öka.
Här finns fler artiklar från Upphandling24 om mutor.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer