Försvarets materialverk, FMV, upphandlade nyligen ett ramavtal för PFAS-fri släckvätska till flygvapnets nya räddningsbilar.
Ett fokus var säkra försörjningskedjor med hänvisning till det osäkra omvärldsläget.
– Där ställde vi krav på att leverantören skulle komma in med en plan över bland annat pris för ökad kapacitet vid ett förhöjt beredskapsläge, samt beskrivning av produktionsanläggningar och fraktinformation, säger Helene Törnblom, strategisk inköpare, enligt FMV:s hemsida.
EU:s sanktioner mot Ryssland krävde också en klausul i förfrågningsunderlaget.
– Vi behövde fundera på hur vi säkrar att kravet i klausulen uppfylls. Det gjorde vi dels genom att bifoga en sanningsförsäkran som gäller för leverantören och dess underleverantörer, dels genom det ansvar som ligger på oss att göra kontroll av bolagsstyrelse och ägare, säger Helene Törnblom.
Anbudsgivarna fick ange en procentuell årlig uppräkning av priset i stället för index, trots en oro att det skulle ge färre anbud.
– Vi hade många diskussioner om vilken metod vi skulle välja och vilka fördelar kontra nackdelar de olika alternativen innebar i realiteten och i det rådande omvärldsläget som vi befann oss i just då. Skulle det leda till färre anbud för att leverantörer inte fick ange index? Men det gick bra. Vid anbudsöppning såg vi att de flesta anbud hade konkurrenskraftiga priser, trots procentuell årlig uppräkning.
Intressant artikel.
Skulle vara spännande att få veta vad FMV såg som den stora vinsten med procentuell uppräkning kontra index?