Överprövningsutredningen (SOU 2015:12) har just överlämnat sitt betänkande till civilminister Ardalan Shekarabi. Före detta kammarrättslagmannen Christer Sjödin har sett över rättsmedlen i upphandlingslagstiftningen i syfte att öka effektiviteten i upphandlingsförfarandena.
Utredningen, som tillsattes i november 2013, föreslår ett flertal åtgärder. Hit hör att i författningstexten införs en generell regel om skyndsam handläggning vid förvaltningsdomstolarna. En specifik tidsfrist, 90 dagar, för förvaltningsrätternas handläggning ska bidra till att göra upphandlingsprocessen mer planer- och förutsebar.
Någon renodlad preklusionsfrist föreslås inte, däremot en påtalandeskyldighet för leverantörer som ska förbättra dialogen mellan säljare och köpare. Skyldigheten föreslås gälla under första halvan av anbudstiden. Genom att fel och brister i ett upphandlingsunderlag uppdagas och rättas till i ett tidigare skede är förhoppningen att minska antalet överprövning minskar.
Utredningen (pdf) vill också se en regel som gör det svårare att ta upp nya omständigheter under rättsprocessen. En part får i kammarrätten åberopa omständigheter eller bevis som inte lagts fram tidigare endast om parten gör sannolikt att dessa uppgifter inte har kunnat åberopas i förvaltningsrätten eller att parten annars haft giltig ursäkt att inte göra det.
Avgifter för att ansöka om överprövning har emellanåt förts fram som ett möjligt styrmedel. Utredningen föreslår varken denna typ av avgifter eller att ett ansvar för motpartens processkostnader införs.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2017.
Den 10 mars presenterar utredningen sina förslag på en konferens som arrangeras av Upphandling24. Konferensen är slutsåld, men det går att följa den via livesändning på nätet. Mer informationen om konferensen finns här.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer