Sju av tio svenskar tycker det är okej att skarva under en anställningsintervju, de utgår ifrån att rekryterarna räknar med det, enligt en undersökning från Silentium som kom nyligen.
Exakt vad det innebär är inte helt klart – för var går gränsen mellan ren lögn och att försköna det man vill lyfta fram och diplomatiskt tona ner vissa brister? Vi ser det ofta som ett spel där vi försöker säga det som intervjuaren förväntar sig. Men det sätter oss också i moraliska dilemman, det känns inte alltid bra att rakt av säga något som man inte alls tycker för att vara till lags.
Nyhetssajten Mashable har listat fyra tips för hur du kan bete dig för att klara dig undan utan ett alltför skavande samvete.
För det första ska du komma ihåg att du faktiskt kanske inte alls vet vad den som intervjuar dig vill höra. Men faktum är att de inte vill höra att din sämsta sida är perfektionism utan att de vill få en bild av vem du är. De hör dig hellre berätta om något du faktiskt misslyckats med – och att du löst det – än att du försöker framstå som felfri.
För det andra går det ofta att formulera sig uppriktigt och samtidigt smart. Kanske vill du inte svara på frågan om hur du hanterar stress med det du först känner – nämligen att det får dig att bryta ihop och gråta. Svara då i stället att visst blir du påverkad av stressiga situationer ibland men att det hjälper dig att bryta ner uppgifterna i mindre bitar och fokusera på en i taget, och att det är så du hanterar det.
För det tredje ska du inte vara rädd att ställa frågor. Alla frågor har inte ett rätt och ett fel svar även om du tror att du vet vilket svar som förväntas. Tänk dig att du får en fråga om du gillar det öppna kontorslandskapet som finns på det jobb du söker. Egentligen gillar du det inte alls – du vill kunna jobba i lugn och ro – men det känns som fel svar. Säg då i stället att ”visserligen gillar jag att arbeta med mina kolleger men när jag behöver koncentrera mig behöver jag lite lugn, finns det några sådana platser där man kan smita undan?”
För det fjärde fundera på var din gräns går. Vill du slippa kunder? Ja, men säg det då om du får frågan hur du hanterar arga kunder. Måste du kunna göra det så är nog inte det jobbet något för dig.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer