Under semesterperioden möter inköpsansvariga inom såväl offentlig sektor som företag ökad aktivitet från fakturabedragare och andra bluffare. De ser sin chans när ordinarie personal tar semester och vikarierna tar över.
Det är inte ovanligt att telefonförsäljare ringer upp och meddelar att ordinarie inköpare beställt exempelvis en annons eller en prenumeration på införande i ett värdelöst register. Nu är det bara frågan om ett sista korrektur – och det är bråttom.
Skatteverket har tillsammans med flera andra myndigheter och organisationer bildat ett nätverk för att minska denna typ av ekonomisk brottslighet. I nätverket finns bland andra Kronofogdemyndigheten, Polisen, Svensk Handel och Företagarna.
– Med enkla medel och stabila rutiner går det att undvika de vanligaste fällorna som bedragarna använder, säger Elisabeth Thand Ringqvist, vd för Företagarna.
Till de råd som nätverket förmedlar hör att vara noga med överlämningen till dina sommarvikarier. Se också till att uppdatera listan över godkända leverantörer. Kika på varningslistor från exempelvis Svensk Handel och Förenade Bolag.
Instruera personalen att aldrig acceptera fakturor, eller påstådda avtal, från företag som inte finns på leverantörslistan. De ska heller inte medverka i någon form av inspelning via telefon och inte heller ingå några avtal under semesterperioden. Samtliga sådana ärenden kan vänta.
Ett annat tips är att förbereda ett standardbrev där okända fakturor bestrids och avtalsunderlag efterfrågas. På så sätt ges semesterpersonalen rådrum och undviker att bluffakturor går till inkasso och vidare till Kronofogden.
Bestridandet ska innehålla sakliga skäl till varför du inte accepterar betalning. Se till att bestrida på ett sätt som ger en kvittens, via rekommenderat brev, e-post eller fax.
– Förhoppningen är att i höst få fram både skarpt lagförslag, men även nya arbetssätt för att få bukt med denna kriminalitet, summerar Elisabeth Thand Ringqvist.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer