PFAS, som bland används för impregnering av arbetskläder, har visat sig ge negativa hälso- och miljöeffekter. Ämnet återfinns i djur, växter, mark och vatten över hela jorden.
Nyligen kom ett EU-lagförslag där PFAS föreslås bli förbjudet i de flesta tillämpningar, däribland kläder.
Den 3 maj har den digitala seminarieserien ”Kemikalieforum för offentlig sektor” fokus på hur ett förbud skulle påverka funktionen hos arbetskläder inom offentlig sektor.
Under seminariet berättar två leverantörer av arbetskläder hur de ser på utmaningar kring upphandling och hur de arbetar för utfasning av PFAS i sina produkter.
Räddningstjänsten ger information om hur man kan analysera om ett material innehåller PFAS. Dessutom kommer Upphandlingsmyndigheten att berätta om sina kriterier för produktkategorin.
Arrangör är Substitutionscentrum vid statliga forskningsorganet RISE.
– Utfasning av PFAS kommer självklart vara en stor utmaning eftersom ämnesgruppen har många eftertraktade tekniska egenskaper som gör dem svåra att ersätta. Samtidigt är det Substitutionscentrums åsikt att det är dags att inleda den stora omställningen som substitution av PFAS innebär, säger centrumledare Anna Jacobs.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer